ua en ru

Глава комітету Ради з ПЕК: Закон про НКРЕКП може бути прийнятий до 2016 р

Глава комітету Ради з ПЕК: Закон про НКРЕКП може бути прийнятий до 2016 р

Закон, що регулює діяльність НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг), може бути прийнятий Верховною Радою до Нового року. Такий прогноз в інтерв'ю РБК-Україна озвучив голова парламентського комітету з питань ПЕК Микола Мартиненко.

"Зараз готується новий проект за участю профільних відомств та громадськості. Головним питанням залишилася процедура призначення членів конкурсної комісії. Хочу бути оптимістом і сподіваюся, що нам вдасться до Нового року прийняти якісний закон про регулятора в енергетиці", - сказав Микола Мартиненко.

Також в інтерв'ю він підкреслив, що під час голосування за зміну ренти на видобуток газу "запанувала політика і бажання сподобатися виборцю".

"Під час голосування щодо згаданих законопроектів відбулася підміна понять. Юлія Тимошенко (чий законопроект проголосувала Верховна Рада, - ред.) маніпулятивно зв'язала зменшення рентної плати на видобуток газу зі зменшенням тарифу для населення. Виборцю підсунули "цукерочку" - як зменшення ренти вдвічі зменшить ціну на газ вдвічі. Це не так. Якщо законопроект Тимошенко буде прийнято в цілому, то це збільшить перехресне субсидування в галузі. Зменшаться надходження до бюджету від газової ренти. Під загрозою опиниться фінансування субсидій в ЖКГ", - підкреслив політик.

Він особливо відзначив, що рентні платежі на газ вкрай важливі і для державних, і для приватних компаній.

"І їх (рентні платежі, - ред.) необхідно зменшувати. Але так, щоб галузь отримала поштовх для розвитку, стимули для розвідки і видобування нових покладів. Саме такий підхід був напрацьований і підтриманий нашими західними партнерами. Серед них - авторитетна консалтингова компанія IHS, яку представляв колишній посол США в Україні Карлос Паскуаль", - пояснив глава парламентського комітету з ПЕК.

В іншому випадку, упевнений Микола Мартиненко, "нас чекає катастрофічне падіння видобутку газу навіть при невисоких рентних платежах".