ua en ru

Генасамблея затвердила декларацію з нагоди 70-річчя ООН

Генасамблея затвердила декларацію з нагоди 70-річчя ООН Фото: Приміщення ООН у Нью-Йорку

193 країни-члена ООН підтвердили свою рішучість позбавити людство від лиха війни

Генеральна Асамблея ООН прийняла декларацію з нагоди 70-річчя набуття чинності Статуту всесвітньої організації. Про це повідомляє ТАСС.

Відзначається, що у двохсторінковій резолюції, затвердженої консенсусом, 193 країни-члена ООН підтвердили свою рішучість позбавити людство від лих війни, а також заявили про прихильність принципу невтручання у внутрішні справи держав.

"Ми знову заявляємо про нашу прихильність справі сумлінного виконання зобов'язань, прийнятих нами відповідно до Статуту, а також принципам суверенної рівності всіх держав, поваги їхньої територіальної цілісності і політичної незалежності, права народів на самовизначення, невтручання у внутрішні справи держав і вирішення міжнародних суперечок мирними засобами відповідно до принципів справедливості і міжнародного права ", - йдеться в декларації.

Відзначимо, статут ООН був підписаний 26 червня 1945 року в Сан-Франциско делегаціями 50 країн. Документ, набрав чинності 24 жовтня того ж року, визначає структуру всесвітньої організації, а також основні принципи мирного врегулювання конфліктів і реагування на акти агресії, загрози миру і безпеці.

Крім того, 24 жовтня відзначається День ООН, що вважається Днем народження організації.

Нагадаємо, 22 жовтня ООН звинуватила владу Чехії в систематичних порушеннях прав біженців.