ua en ru

Генасамблея ООН визнала незаконним референдум щодо приєднання Криму до РФ, - резолюція

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй (ООН) визнала незаконним референдум щодо приєднання Автономної Республіки Крим до Російської Федерації, який відбувся 16 березня 2014 р.

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй (ООН) визнала незаконним референдум щодо приєднання Автономної Республіки Крим до Російської Федерації, який відбувся 16 березня 2014 р. Про це йдеться в резолюції "Територіальна цілісність України", прийнятій сьогодні Генасамблеєю ООН.

За ухвалення резолюції проголосували 100 представників делегацій, проти - 11, утримались - 58.

"(Генеральна Асамблея) підкреслює, що референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 р., не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим чи міста Севастополя", - йдеться в резолюції.

У зв'язку з цим Генасамблея ООН закликає всі держави, міжнародні організації і спеціалізовані установи не визнавати будь-яку зміну статусу АР Крим і м. Севастополя на основі вищезазначеного референдуму та утримуватися від будь-яких дій або кроків, які можна було б тлумачити як визнання будь-якого такого зміненого статусу.

"(Генеральна Асамблея) підтверджує свою прихильність суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в резолюції.

При цьому в ООН закликають всі держави відмовитися і утримуватися від дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності й територіальної цілісності України, в тому числі будь-яких спроб змінити її межі з допомогою погрози силою або її застосування або інших незаконних засобів.

Також у своїй резолюції Генасамблея ООН закликає всі сторони конфлікту негайно приступити до мирного врегулювання ситуації шляхом прямого політичного діалогу, проявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть посилити напруженість, і повною мірою брати участь у міжнародних посередницьких зусиллях.

Водночас Генасамблея ООН вітає зусилля ООН, ОБСЄ та інших міжнародних і регіональних організацій з надання Україні допомоги у захисті прав усіх громадян в Україні, в тому числі прав осіб з числа меншин.

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. місцева самопроголошена влада Криму провела референдум щодо приєднання півострова як суб'єкта федерації до РФ. За даними місцевої влади, 96,77% жителів Автономної Республіки Крим виступили за приєднання Криму до Росії.

21 березня Президент РФ Володимир Путін підписав федеральний конституційний закон "Про прийняття у Російську Федерацію Республіки Крим та освіту у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя".