ua en ru

МВФ схвалив виділення Україні у найближчі 2 роки кредиту в розмірі 17 млрд дол

Сума у 3,19 млрд дол. буде надана Києву негайно - кошти будуть спрямовані на погашення боргів.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила програму допомоги для України, яка включає в себе кредит на суму в 17,01 млрд дол. у найближчі два роки, передає Reuters.

Сума у 3,19 млрд дол. буде надана Києву негайно - кошти будуть спрямовані на погашення боргів.

Перший транш (3,19 млрд дол.) Україна отримає в найближчі кілька днів.1 Подальші транші надаватимуться фондом за підсумками регулярних звітів з виконання владою України антикризової економічної програми.

Керівництво МВФ зазначає, що економічна програма, яку пропонує фонд України, спрямована на відновлення макроекономічної стабільності та зміцнення транспарентності економіки.

"Остаточне затвердження сьогодні 17 млрд дол. в рамках програми МВФ є вирішальною віхою для України", - цитує міністра фінансів США Джейкоба Лью агентство Associated Press.

Як повідомив увечері в середу перед засіданням Кабміну міністр фінансів України Олександр Шлапак, перший транш МВФ у розмірі близько 3 млрд дол. очікується 5-8 травня 2014 р. "(Перший транш буде, - ред.) близько 3 млрд... 1 млрд у Нацбанк, 2 млрд - у дефіцит бюджету. Очікуємо з 5 по 8 травня", - розповів Шлапак.

Раніще повідомлялося, що МВФ допускає оплату боргу за газ України перед Росією засобами, які фонд надасть Україні як кредит.

24 квітня стало відомо, що співробітники МВФ схвалили виділення Україні кредиту в розмірі 17 млрд дол.

Пізніше керівник департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс заявив, що, за прогнозом МВФ, Україна зможе залучити протягом 2014-2016 рр. додаткові 15 млрд дол. міжнародної фіндопомоги завдяки реалізації програми співпраці з МВФ, яка, своєю чергою, передбачає виділення Україні кредиту в 14-18 млрд дол.

Раніше, наприкінці березня, глава місії МВФ Микола Георгієв заявляв про те, що МВФ готовий виділити Україні 14-18 млрд дол. за програмою stand by у рамках спільної міжнародної допомоги в обсязі 27 млрд дол. протягом двох років.

Переговори між МВФ і Україною про надання фінансової допомоги були завершені 26 березня.

Зазначимо, за даними експертів МВФ, на які посилався міністр фінансів Олександр Шлапак, дисбаланс держбюджету України оцінено в 60 млрд грн.