ua en ru

Єврокомісія відкрила антимонопольне розслідування відносно "Газпрому" (доповнення)

Єврокомісія відкрила антимонопольне розслідування відносно ВАТ "Газпром" за підозрою в зловживанні панівним положенням в Центральній і Східній Європі. Про це йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні ЄК. Розслідування щодо російської компанії не означає, що "Газпром" буде визнаний винним у порушенні законодавчих актів Євросоюзу, однак Єврокомісія надає цій справі високий пріоритет.

Газовий концерн підозрюється в порушенні ст.102 договору про функціонування Євросоюзу. Дана стаття фіксує відповідальність за зловживання з боку компаній, які займають домінуюче становище на ринку і можуть перешкоджати вільній торгівлі між державами ЄС.

Перш за все влада Євросоюзу підозрює російську компанію в перешкоджанні розвитку єдиного газового ринку в державах-членах ЄС, по-друге, "Газпром" підозрюють в тому, що своїми діями він міг заважати політиці диверсифікації в поставках газу до ЄС, і, по-третє, газовий концерн звинувачується у завищенні цін на "блакитне паливо". Подібні дії з боку "Газпрому", як підозрює Єврокомісія, можуть обмежувати конкуренцію і можуть становити загрозу стабільності газових поставок, що може загрожувати споживачам ЄС.

У вересні 2011 р. Єврокомісія провела інспекцію декількох газових компаній у ряді держав ЄС в Східній і Центральній Європі. У повідомленні наголошується, що антимонопольне розслідування не обмежене у часі.
Єврокомісія повідомляє, що російська компанія і антимонопольні відомства відповідних держав Центральної та Східної Європи отримали повідомлення про початок розслідування.

У ВАТ "Газпром" ситуацію з початком антимонопольного розслідування в Європі поки не коментують.

Нагадаємо, що Україна намагається домовиться з "Газпромом" про зниження ціни природного газу. А на думку Президента Віктора Януковича, характер відносин з Росією в газовій сфері потрібно змінити.

Зазначимо, що останнім часом питання вартості газу не піднімався на двосторонніх зустрічах перших осіб України та Росії, зокрема, на переговорах Януковича і Володимира Путіна, а також прем'єрів Миколи Азарова і Дмитра Медведєва.

Читайте також: Путін доручив Міллеру співпрацювати зі слідством у відношенні можливих порушень "Газпрому"