ua en ru

За період дії "харківських угод" бюджет РФ недоотримав 11,4 млрд дол., - Міллер

За период действия "харьковских соглашений" сумма скидки в целом составила 11 млрд 400 млн долл.

За период действия "харьковских соглашений" сумма скидки в целом составила 11 млрд 400 млн долл. Об этом в интервью телеканалу НТВ сообщил председатель правления ОАО "Газпром" Алексей Миллер.

"Это та сумма, которую недополучило российское правительство, которую недополучил российский бюджет. И со стороны руководства России на сегодняшний день уже поставлен вопрос о том, что необходимо подумать о механизме погашения долга", - отметил Миллер.

Він також розповів про принцип формування ціни на газ для України. За його словами, з початку квітня 2014 р. одна знижка аннулировалась автоматично, тому що Київ не виконав умови за контрактом. А саме - своєчасно не розрахувався за поставлений газ.

"У грудні минулого року була досягнута домовленість про надання Україні знижки, ціна була знижена до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м. надавалася Знижка з урахуванням того, що Україна сплатить борги за газ і буде повністю оплачувати поточні поставки. При цьому чітко було прописано, що в тому разі, якщо Україна не виконує свої зобов'язання, то знижка на газ на другий квартал не надається", - розповів Міллер.

Він також зазначив, що "борг не сплачено, поточні поставки не оплачуються, за березень поки ми взагалі жодного долара не отримали, і незрозуміло коли почнуться плати за березневі поставки". "Відповідно, суто автоматично, у відповідності з умовами контракту, знижка на другий квартал не була продовжена", - зазначив голова "Газпрому".

Міллер також зазначив, що підвищення ціни на газ для Києва для "Газпрому" означає автоматичне підвищення ціни на транзит російського палива через територію України. Це передбачає формула, використовувана в транзитному договорі при розрахунку тарифу.

Глава "Газпрому" висловив сумнів, що Україна буде здатна вчасно розраховуватися за російський газ. За його даними, борг "Нафтогазу України" з урахуванням березневих поставок оцінюється в 2 млрд 200 млн дол., і платоспроможність українських споживачів з кожним місяцем тільки падає.