ua en ru

Випуск облігацій "Енергоринку" не вирішив проблеми зростання боргів за електроенергію, - експерт

Випуск облігацій держпідприємства "Енергоринок" на 1,5 млрд грн не дозволив повністю погасити заборгованість перед кредиторами і не вирішив проблему зростання боргів за електроенергію. Таку думку висловив головний редактор порталу "Енергетика України" Олександр Майстренко.

"Облігації випустили на 1,5 млрд грн, і, наскільки я знаю, "Енергоринок" вже перерахував гроші генерації та оператору енергосистеми "Укренерго" за рахунок боргів цього року. Але поки приймалося рішення і проводився випуск цінних паперів, "Енергоринок" наростив заборгованість . Тому необхідно додатково шукати близько 500 млн грн ", - сказав експерт.

За даними ДП "Енергоринок" на 16 травня борги перед кредиторами підприємства досягали 1,965 млрд грн. З них близько 1,1 млрд грн оптовий ринок електроенергії повинен тепловим електростанціям, 422 млн грн - "Енергоатому", 89 млн грн - "Укренерго".

Майстренко також додав, що заборгованість "Енергоринку" збільшується через неповних розрахунків з ним за електроенергію обленерго, яким через відсутність бюджетної підтримки не платять водоканали та державні шахти. "За 4 місяці не повністю розрахувалися за електроенергію 12 енергопостачальних компаній. Найбільший борг у держпідприємства "Регіональні електричні мережі", що працює з держшахтами, - 453,5 млн грн. Рівень розрахунків цієї компанії - 74,4%. ТОВ" Луганське енергетичне об'єднання "розрахувалося на 89,1%," ПЕМ-Енерговугілля "- на 90,5%", - сказав фахівець.

За його словами, щоб вирішити проблему, необхідно внести зміни до держбюджету-2013 і передбачити реальні кошти на погашення боргів за електроенергію водоканалів і державних шахт, що досягають 7,5 млрд грн. "Держава відповідальна за те, що тарифи на воду та електроенергію не покривають собівартість. Тому погашати різницю в тарифах, згідно із законодавством, також повинна держава", - вважає Майстренко.

Згідно з розпорядженням уряду від 15 травня 2013 № 313-р, "Енергоринок" повинен здійснити закритий випуск п'ятирічних облігацій на 1,5 млрд грн зі ставкою доходу не більше 16,3% річних. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зареєструвала випуск облігацій "Енергоринку" серії А 22 травня 2013. Фондова біржа ПФТС включила цінні папери до свого лістинг 30 травня. Номінальна вартість облігації - 50 тис. грн, кількість облігацій - 30 тис. шт.