ua en ru

ВВП Китаю в III кварталі 2013 р. показав максимальне зростання за рік

ВВП Китаю в III кварталі 2013 р. виріс на 7,8%. Таким чином, квартальне зростання стало максимальним за останній рік. За перші дев'ять місяців року економіка зросла на 7,7% порівняно з минулим роком. В цілому дані співпали з очікуваннями аналітиків, повідомляє Reuters.

ВВП Китаю в III кварталі 2013 р. виріс на 7,8%. Таким чином, квартальне зростання стало максимальним за останній рік. За перші дев'ять місяців року економіка зросла на 7,7% порівняно з минулим роком. В цілому дані співпали з очікуваннями аналітиків, повідомляє Reuters.

Що стосується ВВП, то за 9 місяців він склав 3,7 трлн дол.

Зазначимо, що у другому кварталі зростання економіки Піднебесної склало 7,5%.

Однак, незважаючи на прискорення економіки, інші показники не виглядають так оптимістично. Так, зростання роздрібних продажів і промислового виробництва порівняно з минулим місяцем сповільнилося. Продажі в річному вираженні зросли на 13,3%, промвиробництво - на 10,2%. Інвестиції в основний капітал зросли на 20,2% з початку року.

Нагадаємо, що вчора аналітики банку Nomura опублікували доповідь, в якому наводять думку, що в III кварталі економіка Піднебесної досягне свого піку.

Експерти очікували зростання ВВП на 7,8%, але подальше прискорення поки не вірять. Причиною тому, в першу чергу, є досить млявий зовнішній попит, від чого сильно страждає експорт. В Nomura вважають, що стимулюючі заходи влади, які допомогли економіці в останні місяці, мають обмежений ефект.

"Ми вважаємо, що відновлення в третьому кварталі багато в чому було обумовлене високими темпами зростання на ринку нерухомості", - сказав головний економіст Mizuho Securities в Гонконзі Шень Жангуань.

Основний фондовий індекс Піднебесної - Shanghai Composite - після виходу даних додає до цієї хвилині 0,4%.

На 2013 р. уряд Китаю ставить завдання по зростанню ВВП до 7,5%, при цьому прем'єр-міністр Лі Кецян (на фото) заявив, що рівень у 7% є пороговим і нижче цієї позначки економічне зростання не опуститься.

У китайському Мінторгу вважають, що основним фактором ризику для КНР є зниження світового попиту, так як економіка країни сильно залежна від експорту, незважаючи на її поступову переорієнтацію в бік внутрішнього попиту.

Раніше влада Китаю, стурбовані перегрітим інвестиційним кліматом та істотним збільшенням вкладень у неформальне кредитування, заявляли, що готові терпіти уповільнення темпів економічного зростання при проведенні структурних реформ.

Влада КНР пішли на реформи в минулому році, коли стало очевидно, що стара економічна модель вже не приносить минулих результатів. Економіка Піднебесної сповільнювалася в 12 з 14 останніх кварталів. Для стимуляції росту уряд Китаю збільшив інвестиції в інфраструктуру, знизив податки для невеликих компаній, відкрив у Шанхаї вільну економічну зону.

У минулому році ВВП Китаю зріс лише на 7,7%, що стало для країни найнижчим показником з 1999 р. (тоді економіка країни зросла на 7,6%). Але навіть це більше, ніж закладені в цьому році планові показники у 7,5%.