ua en ru

Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. до нуля

Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. з 1% до нуля. Про це говориться в оновленому зведенні банку по Україні, опублікованій на офіційному веб-сайту банку.

Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. з 1% до нуля. Про це говориться в оновленому зведенні банку по Україні, опублікованій на офіційному веб-сайту банку.

Раніше Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. з 3,5% до 1%.

"В Україні спостерігалося зниження економічної активності в першій половині 2013 р., причому реальний ВВП впав на 1,1% і 1,3% р/р відповідно в першому і другому кварталі. У другій половині року Свтіовий банк прогнозує незначне зростання реального ВВП через хороший сільськогосподарський урожай і низьку статистичну базу. Проте незважаючи на це, враховуючи падіння в першій половині року, рівень зростання в 2013 р. прогнозується на рівні 0%", - сказано в повідомленні банку.

"Україна виграла б від зміцнення макроекономічної ситуації через зниження фіскального дефіциту і прийняття вільного валютного курсоутворення. До того ж, ключові структурні реформи стали б стимулом для приватних компаній і підсилили б енергетичний сектор, що необхідно для інтенсивного економічного зростання", - заявив директор представництва ВБ в Білорусі, Молдові та Україні Чимяо Фан (на фото).

Нагадаємо, 10 вересня перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта заявив, що зростання ВВП України у 2013 р. буде позитивним, але менше запланованого на 3,4%.

"Ми очікуємо, що в другому півріччі ситуація буде поліпшуватися. Зібраний великий врожай, що позитивно вплине на зростання економіки. Також позитивно впливатиме низька база порівняння минулого року, і економіка вийде на позитивний результат, але цей результат буде менше, ніж ті 3,4%, заплановані на цей рік", - заявив Максюта.

У червні Міністерство фінансів України погіршило прогноз зростання ВВП України в 2013 р. до 1-1,5%."За нашими прогнозами, виходячи з тих темпів, як розвивається економіка, це буде від 1% до 1,5%", - сказав Колобов. Він також додав, що бюджет України на 2013 р. виконується і, найвірогідніше, урізування окремих статей не буде.

Президент Віктор Янукович прогнозував, що подальше проведення реформ в Україні дозволить досягти зростання реального ВВП в 2013 р. на рівні 3,4 %. Однак, трохи пізніше Янукович прогнозував поліпшення економічної ситуації в Україні вже у другому півріччі 2013 р.

Кабмін заклав в держбюджеті зростання ВВП на поточний рік на рівні 3-4 % ( номінальний ВВП передбачається в розмірі 1 трлн 576 млрд грн), однак багато експертів не настільки оптимістичні.

Так , Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує нульове зростання ВВП України за підсумками 2013 р.

У Ernst&Young прогнозують зростання ВВП в Україні за підсумками 2013 р. на рівні 0,3%.

ЄБРР також погіршив прогноз зростання ВВП України . На думку його експертів , валовий внутрішній продукт України в 2013 р. знизиться на 0,5 %. У 2014 р. банк прогнозує відновлення ВВП України на 2,5 %. Як стверджують експерти банку , економіка України значною мірою залежить від того , що відбувається в єврозоні та Росії. Уповільнення економічного зростання в цих регіонах продовжить негативно впливати на темпи зростання та економічну стабільність в країні.