ua en ru

Світовий банк знизив прогноз зростання світової економіки в 2013 р. на 0,6 п.п. - до 2,4%

Світовий банк очікує, що світовий ВВП зросте на 2,4% в 2013 р. після підвищення на 2,3% в 2012 р. У попередньому прогнозі у червні банк пророкував зростання світової економіки на 3,0% в 2013 р., пише Reuters.
Ендрю Бернс, головний автор доповіді про глобальні економічні перспективи, сказав, що відновлення, якого банк очікував у минулому році, тепер почнеться швидше "ближче до кінця першого кварталу і в другому кварталі 2013 року, ніж раніше".

Банк попередив, що тривала політична битва в США з приводу підвищення ліміту запозичень уряду і скорочення витрат може перешкодити зростанню, викликати втрату впевненості в доларі і позбавити спокою фінансові ринки.

Світовий банк також скоротив прогноз на 2013 рік для країн, що розвиваються до 5,5% з 5,9%, що очікувалися в червні. Він відзначив, що зростання в цих країнах буде повільно прискорюватися і досягне 5,7% у наступному році і 5,8% в 2015 р.

До світової фінансової кризи, ударив в 2007 році, країни, що розвиваються, у цілому зростали приблизно на 7,5% в рік, а Китай - на 10%.

Світовий банк прогнозує, що зростання ВВП Китаю досягне 8,4% в цьому році, але сповільниться до 7,9% до 2015 р.
Зростання в розвинених економіках, навпаки, досягне дуже слабкого показника 1,3% цього року через скорочення витрат, високого безробіття і слабкої ділової і споживчої довіри. Темпи зростання, ймовірно, прискоряться до 2% у наступному році і 2,3% в 2015 році.

Хоча фінансові ринки одержали підтримку завдяки заходам, вжитим в минулому році для боротьби з борговою кризою єврозони, Світовий банк закликав Вашингтон розробити надійний середньостроковий бюджетний план, який дозволить уникнути епізодів конфронтації" з приводу підвищення боргового "стелі" країни.

"Політична невизначеність (у США) вже завдала шкоди зростання, - зазначив банк. - Якщо політики на зможуть узгодити такі заходи, втрата довіри до валюті і загальне збільшення ринкового напруги можуть скоротити американський і світове зростання на 2,3% і 1,4% відповідно".

Бернс закликав країни, що розвиваються "продовжувати твердою рукою проводити монетарну політику" і не реагувати дуже сильно на зміни в розвинених країнах. Він сказав, що розвиваються нації повинні зосередитися на структурних заходи і інвестиціях, щоб підтримувати стабільне зростання.

Світовий банк відзначив, що зниження вкрай високих інвестицій у Китаї навряд чи вплине на світове зростання в середньо - і довгостроковій перспективі, але попередив, що різкий спад може мати наслідки в країні і світі.
Економічні розрахунки банку показали, що уповільнення китайських інвестицій на 10 процентних пунктів викличе уповільнення зростання ВВП Китаю на 3 процентних пункти.

Читайте також: Азаров упевнений у зростанні економіки України в 2013 р. за рахунок внутрішнього ринку.