ua en ru

В Україні тарифи на теплову енергію підвищуватись не будуть, - Нацкомпослуг

В Україні тарифи на теплову енергію підвищуватись не будуть. Про це заявив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) Валерій Кальченко під час підсумкової конференції проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Реформа міського теплозабезпечення в Україні", передає прес-служба Нацкомпослуг.

Зокрема, під час свого виступу на конференції Кальченко нагадав, що діючі тарифи на комунальні послуги не відповідають економічно обґрунтованому рівню. Зокрема, середньозважений тариф на теплову енергію, що сплачує населення, складає 227 грн/Гкал. При цьому економічно обґрунтований рівень тарифу складає 312 грн/Гкал. Таким чином, в середньому по Україні тарифи покривають близько 70% собівартості теплової енергії. Різницю підприємствам покриває держава.

Також він розповів, що комісія розробила та подала на погодження положення про встановлення тарифів на теплову енергію, нижчих за економічно обґрунтований рівень. Комісія отримає право офіційно розрахувати та закріпити економічно обґрунтований тариф. Одночасно буде підтверджуватися розмір діючих (базових) тарифів на тепло для населення. Тобто тариф підвищуватися не буде.

За словами Кальченка, такий порядок необхідний лише для економічних розрахунків та проведення компенсацій різниці в тарифах. Розмір компенсацій буде розраховуватися як різниця між діючим та економічно обґрунтованим тарифом, помноженим на обсяг реалізованих підприємством комунальних послуг. Він нагадав, що в 2013 р. на ці цілі в державному бюджеті передбачено 5 млрд 125 млн 600 тис. грн.

Також представник Нацкомпослуг пояснив, що такий підхід пропонується для того, щоб створити прозорий та зрозумілий механізм компенсації різниці в тарифах.

Читайте також: ВР хоче запровадити ціноутворення на газ для населення залежно від обсягів споживання