ua en ru

Фактична заборгованість по зарплаті на 1 липня становить 976,3 млн грн, - Мінсоцполітики

В Україні фактична заборгованість з заробітної плати станом на 1 липня 2013 р. становить 976,3 млн грн. Про це сказала міністр соціальної політики України Наталія Королевська на засіданні комісії з питань заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат з селекторним включенням керівництва областей, 

В Україні фактична заборгованість з заробітної плати станом на 1 липня 2013 р. становить 976,3 млн грн. Про це сказала міністр соціальної політики України Наталія Королевська на засіданні комісії з питань заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат з селекторним включенням керівництва областей, передає прес-служба Мінсоцполітики.

"Станом на 1 липня фактична заборгованість становила 976,3 млн грн, що на 362,7 млн грн перевищувало суму, передбачену графіками. Це говорить про те, що заходи, вжиті центральними і місцевими органами влади, є недостатніми", - сказала Королевська.

Міністр звернула увагу на те, що в деяких регіонах замість скорочення в порівнянні з початком року загальна заборгованість із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності збільшилася, а графіки погашення заробітних виплат до кінця 2013 р., складені та затверджені Мінсоцполітики, за деякими областям не виконуються.

Загалом по Україні у І півріччі 2013 р. кількість підприємств усіх форм власності, що мають борги із зарплати, скоротилася на чверть - до 1380.

"Практично на чверть (з 1826 до 1380) зменшилась кількість підприємств, на яких існує заборгованість із заробітної плати. Тобто, 446 підприємств повністю ліквідували борги", - зазначила Королевська.

Крім того, за останній квартал борг державних підприємств скоротився з 495 млн грн до 428,2 млн грн.

За словами Королевської, позитивна динаміка зберігається і в погашенні заборгованості з зарплати на підприємствах комунальної форми власності. "З початку року борги комунальних підприємств зменшилися на 21,8 млн грн або на 38%. Станом на 1 липня вони склали 34,9 млн грн", - повідомила міністр.

Нагадаємо, заборгованість з виплати заробітної плати в Україні на 1 червня 2013 р. склала 1 млрд 043,7 млн грн.

Як раніше зазначала міністр соцполітики Наталія Королевська, в структурі заборгованості борги економічно активних підприємств складають 565 млн грн.

Також нагадаємо, що були розроблені графіки погашення заборгованості зарплат по кожному регіону і підприємству. А за борги приватних підприємств по зарплаті, за словами Королевської, повинні відповідати місцева влада і правоохоронні органи.

Також варто нагадати, що за даними Держстату, середня зарплата в травні 2013 зросла в порівнянні з квітнем с. р. на 0,6% (20 грн) і склала 3 тис. 253 грн. Рівень безробіття в травні знизився на 0,1 п.п. - До 1,8%. У травні 2013 р. в Державній службі зайнятості було зареєстровано 501 тис. безробітних.