ua en ru

НКРСІ може до кінця 2013 р. організувати конкурс з видачі ліцензій для 3G-зв'язку

В Україні до кінця 2013 р обіцяють приступити до впровадження мобільного зв'язку третього покоління. Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора глава регулятора ринку зв'язку - Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, - Петро Яцук заявив, що у комісії вперше за багато років почався конструктивний діалог з Міноборони про конверсію необхідних частот. Учасники ринку вже багато років чекають продажу 3G-ліцензій і заявляють про готовність витратити на це чималі гроші.

Радіочастоти в діапазоні 2100 МГц, необхідні для розгортання мереж мобільного зв'язку третього покоління в стандарті UMTS, можуть бути звільнені до кінця року, заявив учора журналістам глава Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ), Петро Яцук.

"Спільно з Держспецзв'язку ми вже до червня підготуємо відповідні поправки до плану використання радіочастотного ресурсу і, може бути, навіть встигнемо в 2013 р. організувати конкурс з видачі ліцензій", - розповів чиновник.

В останні місяці НКРСІ веде "конструктивний діалог" з Міноборони, у розпорядженні якого знаходяться необхідні частоти, що дає надію на вирішення питання, пояснив Яцук. Він відмовився повідомити подробиці цих переговорів, але підкреслив, що зараз в комісії бачать набагато більшу зацікавленість Міноборони у вирішенні питання, ніж в попередні роки.

Міністерству оборони належить смуга шириною в 100 МГц в 3G-діапазоні, за конверсію якої відомство в різні роки хотіло отримати від операторів від 800 млн грн до 2,5 млрд грн. Довгий час сторони не могли домовитися про порядок конверсії: оператори не хотіли платити за звільнення ресурсу до того, як отримають ліцензії, а Міноборони відмовлялося віддавати частоти, не отримавши грошей.

"Зараз нам, здається, вдалося переконати міністерство, що ніхто їх не обдурить", - розповідає член НКРСІ Олена Уласенко, яка курирує питання, пов'язані з використанням радіочастот.

Джерело видання в Держспецзв'язку стверджує, що призначений в кінці минулого року міністр оборони Павло Лебедєв активно цікавився можливістю переозброєння армії за рахунок конверсії дефіцитних частот.

Мобільні оператори вже довгі роки домагаються видачі 3G-ліцензій. Без них у компаній повільно розвиваються перспективні послуги бездротового інтернет-доступу, адже використовувана зараз технологія EDGE забезпечує передачу даних з максимальною швидкістю 474 Кбіт/сек в порівнянні з 14,4 Мбіт/сек в 3G.

"Без нових технологій ринок останні пару років практично не розвивається, адже межа використання голосового зв'язку вже досягнутий", - констатує в.о. директора з маркетингу "Київстару" Віталій Ворожбит.

На конверсії в НКРСІ розраховують непогано заробити - джерело в комісії стверджує, що від продажу ліцензій регулятор планує виручити значно більше вартості конверсії. "Однією з причин активізації роботи з проведення конкурсу стала вимога уряду забезпечити нові надходження до бюджету", - говорить співрозмовник видання.

У 2009 р., намагаючись провести конкурс, комісія встановила початкову вартість ліцензії на смугу 35 Мгц в 400 млн грн, розраховуючи, що на торгах ціна перевищить 1 млрд грн. У 2011 р. "Укртелеком" намагався продати єдиного в країні UMTS-оператора - компанію "Трімоб" - мінімум за 250 млн дол.

"Нові ліцензії обійдуться компаніям трохи дешевше - це все ж тільки частоти, а не готовий оператор", - говорить співрозмовник видання в НКРСІ. Втім, директор з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський вважає, що за останні роки 3G-ліцензії повинні були подешевшати.

"Ринок робив вибір на користь інших технологій - CDMA, Wi-Fi - і витрачав гроші на їх розвиток. Якщо НКРСІ запросить за частоти занадто багато, на конкурс просто ніхто не прийде", - зазначив він, відмовившись назвати суму, яку в МТС готові заплатити за ліцензію.

Читайте також: Кириличний домен ".укр" з'явився в кореневій структурі Інтернету