ua en ru

В Україні будуватимуть якісні дороги для притоку інвестицій, - Вілкул

В Україні будуватимуть якісні дороги для припливу інвестицій. Таку думку висловив віце-прем'єр міністр Олександр Вілкул в авторській статті в газеті "Дзеркало тижня. Україна".

У своїй статті, яка, по суті, є публічною презентацією концепції розвитку дорожньої галузі України, віце-прем'єр міністр підкреслив, що створення якісної мережі автомобільних доріг і розвиток логістичного потенціалу країни, стоїть у ряду стратегічних завдань держави. Що за оцінками експертів, може збільшити ВВП нашої країни на 5%.

"Наша країна володіє колосальним транзитним потенціалом, - пише Вілкул. - Ключові транзитні потоки збігаються з основними внутрішніми артеріями і йдуть по 4-х напрямках. Однак, в Україні немає жодного транспортного коридору, який на всій протяжності складається з доріг першої категорії".

Для розвитку транзитного потенціалу Вілкул вважає за необхідне перевести дороги державного значення, які є складовими транзитних коридорів, в 1 категорію і організувати обходи (об'їзди) населених пунктів.

"Створення якісних доріг першої категорії - один з наріжних каменів логістичних можливостей країни, - пише Вілкул, - і у вирішенні цього питання закладено великий інвестиційний потенціал".

Цей захід і низка інших, на думку автора, будуть стимулювати розвиток державно-приватного партнерства у сфері автодорожнього господарства. На сьогодні в Україні не реалізований жоден подібний проект, на відміну від Європи, де за таким принципом будуються більше 30% автодоріг. І це при тому, що експерти оцінюють інвестиційний потенціал галузі в мільярди гривень.

На думку Вілкула, від цього виграє і інвестор, який вкладає в затребувану інфраструктуру та українці, які отримають якісні дороги.