ua en ru

У Криму дозволили примусово вилучати приватну власність

Уряд Криму отримало право примусового викупу "стратегічних об'єктів". Формулювання документа така, що під його дію може потрапити не тільки земля або нерухомість, але і будь-яка компанія, попереджають юристи

Уряд Криму отримало право примусового викупу "стратегічних об'єктів", повідомляє РБК. Формулювання документа така, що під його дію може потрапити не тільки земля або нерухомість, але і будь-яка компанія, попереджають юристи.

Згідно із законом "Про особливості викупу стратегічних об'єктів в Республіці Крим", об'єкти, де виникли обставини загрози життю, здоров'ю населення, економічної безпеки держави, нормального функціонування об'єктів життєдіяльності, техногенної та екологічної катастрофи", можуть бути примусово викуплені у власника. Для цього об'єкт має потрапити в перелік, що складається Радою міністрів півострова. Його власник повинен бути повідомлений про початок процедури викупу за п'ять днів, йому покладена компенсація, яка встановлюється владою Криму на підставі оцінки, проведеної незалежним оцінювачем. Порядок оскарження такої оцінки в документі не прописаний.

Визначення стратегічних об'єктів в законі немає. "Російське законодавство не містить яких-небудь положень про викуп стратегічних об'єктів", - говорить старший юрист практики нерухомості юридичної фірми Sameta Костянтин Гуричев.

У Цивільному і Земельному кодексах закріплені норми про викуп земельних ділянок для державних і муніципальних потреб. При цьому наведено їх вичерпний перелік. У відповідності зі ст. 279 ЦК рішення про викуп ділянки приймається органами виконавчої влади, а власник житла повинен бути повідомлений не пізніше ніж за рік владою про майбутнє вилучення. Викупити таку ділянку раніше держава може тільки за згодою власника. Якщо власник і держава не можуть домовитися про умови угоди, то влада може пред'явити позов до суду про викуп земельної ділянки.

Існують також окремі закони для прискореної процедури вилучення ділянок для державних потреб. Вони були прийняті для регулювання земельних відносин в зоні Олімпійських ігор в Сочі і на території Нової Москви. У Сочі держава формувала "маневрений фонд" житлових приміщень, призначений для надання квартир громадянам, житло яких було вилучено. Аналогічна процедура проводилася по відношенню до земельних ділянок власників.

"Зазвичай влади користуються процедурою Цивільного кодексу, а для прискореної купівлі приймають саме федеральні закони, тоді як у даному випадку закон прийняли місцеві влади", - дивується партнер юрфірми ЮСТ Олександр Боломатов. Таке право на перехідний період їм дав закон про прийняття Криму в Російську Федерацію. Його ст. 23 дає право місцевій владі керуватися власними законами на перехідний період до 2015 року по відношенню до компаній, які ще не перереєструвалися в російській юрисдикції.

Нечіткість формулювань дозволяє кримським властям трактувати положення нового закону право викупу у власність регіону не тільки землі, але і компаній. "Створюється тривожне відчуття, так як стратегічним об'єктом можуть визнати колгосп або виноградник", - вважає Боломатов. В.о. глави республіки Сергій Аксьонов заявив, що, можливо, викуп буде застосовано до окремих підприємств.

Раніше Аксьонов заявляв, що викуп буде стосуватися переважно природних монополій. "Мова йде про природні монополії, які були створені під час перебування Криму на території держави Україна, які здійснюють послуги зв'язку, енергетики і так далі, від діяльності яких залежить забезпечення життєдіяльності кримчан", - уточнював він.

Спікер Держради Криму Володимир Константинов зазначив, що зараз робоча група Радміну Криму проводить перевірку правового стану підприємств. Заступник голови Ради міністрів Криму Євгена Бавикіна розповіла "Російській газеті", що левова частка стратегічних підприємств знаходиться в руках акціонерів, не підконтрольних Росії, "що не дозволяє впливати на їх діяльність". В якості прикладу вона приводила "ДТЕК Крименерго", "Укртелеком", "майже 93% акцій якого перебуває в приватних руках, хоча підприємство можна вважати стратегічним для Криму", і "Кримгаз".

"Всім хотілося б побачити, як ця схема буде працювати. У тих підприємців, які вже знають про законі, є побоювання, що будуть зловживання і рейдерські захоплення власності", - говорить голова кримського регіонального відділення "Ділової Росії" Олексій Гринцевич.