ua en ru

У Китаї через активне зниження рейтингів компаній можлива хвиля дефолтів на ринку облігацій

Рейтингові компанії Китаю активно скорочували рейтинги емітентів облігацій у червні, що говорить про можливу хвилю дефолтів на ринку облігацій на тлі уповільнення другої за розміром економіки у світі. 

Рейтингові компанії Китаю активно скорочували рейтинги емітентів облігацій у червні, що говорить про можливу хвилю дефолтів на ринку облігацій на тлі уповільнення другої за розміром економіки у світі. Про це повідомляє "Росія 24".

Всього минулого місяця були знижені рейтинги 38 емітентів, свідчать дані Guotai Junan Securities. Рейтинг був підвищений у 86 компаній, тоді як у червні минулого року у 88 емітентів рейтинг став вище.

"Уряд не може врятувати всіх. У майбутньому зниження рейтингів може поширитися на інші облігації, особливо на ті, які значною мірою залежать від підтримки з боку центральних або місцевих органів влади," - сказав аналітик Guotai Junan Сюй Ханфей.

Читайте також: Зростання ПІІ в економіку Китаю в червні 2013 р. досягло дворічного максимуму

Раніше прем'єр Китаю Лі Кецян говорив, що країна не повинна змінювати напрямок політики через короткострокових змін в економічних показниках. Фактично влада готова змиритися з уповільненням зростання, щоб відновити баланс інвестицій. Темпи зростання економіки впали до +7,5% в II кварталі.

При цьому в Haitong Securities очікують, що перші дефолти можуть відбутися протягом 6-12 місяців.

Аналітики зазначають, що інвестори не повинні сліпо інвестувати в державні компанії без проведення гарного кредитного аналізу.

Більшість рейтингів було знижено у металургії, хімічної промисловості та енергетичному секторі. Ці галузі стикаються з браком потужностей і падінням доходів.

Нагадаємо, валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю в II кварталі 2013 р. виріс на 7,5% в річному численні. Офіційна оцінка економічного зростання в квітні-червні ц.р. збіглася з очікуваннями аналітиків. ВВП Китаю в II кварталі 2013 р. щодо попереднього кварталу знизився на 0,2%. У попередньому кварталі (січень-березень 2013) зростання ВВП у річному численні склало 7,7%. При цьому Мінфін Китаю прогнозує зростання ВВП країни в 2013 р. лише на рівні 7,5%.

Раніше влада Китаю, стурбована перегрітим інвестиційним кліматом та істотним збільшенням вкладень у неформальне кредитування, заявляла, що готова терпіти уповільнення темпів економічного зростання при проведенні структурних реформ.

Читайте також: У Китаї в червні зафіксовано зниження ділової активності

Варто зазначити, що інфляція в Піднебесній на даному етапі дійсно стабільна, однак вона не дотягує до цільового рівня, встановленого урядом. Споживчі ціни в Китаї в червні прискорили зростання, у той час як оптові ціни демонструють дефляцію вже 16 місяців поспіль. Інфляція в червні зросла на 2,7% порівняно з минулим роком, прискорившись щодо травневого показника в 2,1%. Однак поки показник знаходиться значно нижче цільового показника уряду в 3,5%.

Нагадаємо, минулого року економіка зросла лише на 7,8%, що стало мінімальними темпами за 13 років.