ua en ru

В економіці України простежуються позитивні тенденції, - МЕРТ

В економіці України чітко окреслилися позитивні тенденції, зазначила директор департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) Наталія Горшкова.

За її словами, до таких тенденцій відноситься, насамперед, динамічне зростання внутрішнього попиту, який спостерігається як протягом 2012-2013 рр. При цьому високими темпами зростає споживча активність населення, підкреслила Горшкова.

«Причин тут декілька: по-перше, в економіці України зберігається не перший рік цінова та курсова стабільність. У таких умовах зростає споживча активність населення. По-друге, уряд планомірно підвищує соціальні стандарти - і в минулому році, і в цьому ми маємо дуже високий темп зростання реальної заробітної плати. Наприклад, за 2 місяці цього року реальна зарплата зросла на 9,6%, природно, це теж позитивно впливає на підвищення купівельної спроможності населення», - зазначила Наталія Горшкова.

Свідченням зростаючого попиту населення є швидкі темпи зростання роздрібної торгівлі: за два місяці він склав 14,8%, що можна порівняти з цифрами минулого року.

«На сьогодні драйвером розвитку економіки України є зростання внутрішнього попиту населення. І це позитивно позначається і на розвитку, і на структурі економіки. У нас сьогодні зростає дуже високими темпами харчова промисловість - за 2 місяці ми маємо 6,3% зростання. Зростає виробництво у сільському господарстві: за перший квартал - 5,8% зростання сільгосппродукції, і це в першу чергу тваринництво. Тому роль цих секторів у розвитку економіки збільшується. Відбувається поступова реструктуризація та збільшення частки внутрішньо орієнтованих галузей», - пояснила директор департаменту МЕРТ.