ua en ru

В бюджет США включили кошти для протидії агресії РФ

В бюджет США включили кошти для протидії агресії РФ

В бюджет США внесено витрати для боротьби з російською агресією. Про це йдеться в бюджетному посланні Президента США Барака Обами.

"У відповідь на агресивні дії Російської Федерації, бюджет включені пропозиції щодо політичної, економічної та військової підтримки союзників по НАТО та держав-партнерів у Європі", - йдеться в посланні.

При цьому, допомагати будуть і урядам країн, які виявилися головними мішенями тиску" з боку Росії. Зокрема, бюджетом передбачено виділення 117 млн дол., спрямованих на протидію російським агресивних дій в Україні і 51 млн дол. для протидії тиску Росії і дестабілізуючою діяльності в Молдавії і Грузії".

На зміцнення безпеки країн НАТО та країн-партнерів у Європі бюджетом передбачено виділення 789 млн дол.

"Це фінансування дозволить Сполученим Штатам продовжити більш активні військові навчання, підготовку і забезпечити ротаційне присутність в Європі. Це підвищить готовність США посилити союзників по НАТО і зміцнить потенціал держав-партнерів у Європі для роботи разом з США і НАТО щодо зміцнення регіональної безпеки", - уточнюється в посланні.

Підтримка буде включати в себе фінансування для зміцнення демократії, розширення можливостей сил безпеки та зміцнення верховенства закону і боротьби з корупцією.

Програмою також передбачено "сприяння інтеграції в Європейський союз", розвиток торгівлі та енергетичної безпеки. Зокрема, бюджет включає в себе підтримку для України, серед яких 275 млн дол. передбачається витратити на кредитні гарантії до 1 млрд дол. для проведення реформ, виконання вимог МВФ і для інших дій.

До бюджету також закладено витрати для протидії "російській пропаганді по всій Європі та Центральній Азії".

Зазначимо, міністр фінансів США Джейкоб Джозеф Ллю заявив, що США мають намір збільшити суму кредитних гарантій Україні до 3 млрд дол.

Нагадаємо, 27 січня народні депутати України підтримали в першому читанні і в цілому проект постанови № 1854 про визнання Росії країною-агресором. За відповідне рішення проголосував 271 нардеп із 226 мінімально необхідних.