ua en ru

Україна може прокачувати зі Словаччини 30 млрд куб. м. газу на рік, - "Укртрансгаз"

Україна може прокачувати зі Словаччини 30 млрд куб. м. газу на рік. Про це сьогодні повідомив заступник головного інженера з питань модернізації та перспективного розвитку ГТС ПАТ "Укртрансгаз" України Олег Михалевич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми показували, що існують зараз вільні потужності ззовні, в тому числі і реверсних поставок газу зі Словаччини. Ми можемо стверджувати, що вільні потужності складають близько 30 млрд куб. на рік саме зі Словаччини", - повідомив Михалевич.
Він також додав, що 30 млрд куб м. Україна може прокачувати враховуючи виконання усіх зобов'язань перед Росією.

"В нас є зобов'язання по транзиту російського газу, які ми маємо безумовно забезпечувати... Зменшення об'єму транзиту вивільняє вільні потужності... Коли транзит буде через ГТС України на рівні 80 млрд куб. м, то напрямок словацький 30 млрд куб. м вільних потужностей однозначно. 30 млрд куб. м - це при виконанні всіх контрактних зобов'язань стосовно газу "Газпрому" на транзит, при забезпеченні всіх контрактних зобов'язань щодо транзиту російського газу в поточному році", - пояснив Михалевич.

Разом з тим, як заявив генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський, в Україні поки не розглядали питання, куди піде газ, який надходитиме зі Словачини, оскільки не відомо чи поставки справді відбудуться.

"Якщо казати про Словаччину, то зараз "Укртрансгаз" і оператор словацької газотранспортної системи узгоджують interconnections agreements без "Газпром експорту". Це документальна робота, вона зараз іде, там є негативи, але цей процес почався. Напевне, головне - через кордон газ перейде. Що з ним далі робити? Куди? - в підземні сховища, на які місця споживання? Поки що дійсно цю проблему кардинально не розглядали, тому що поки що нема впевненості. Тому що це не треба тільки розглядати, треба вкладати кошти, а як їх вкладати, коли нема гарантії, що буде саме так", - зазначив Уніговський.

Читайте також: Україна в квітні збільшила реверс газу з Польщі більш ніж у 4 рази