ua en ru

Слід очікувати на збільшення припливу іноземних інвестицій в енергоефективні технології та альтернативну енергетику в Україні, - експерти

Найближчим часом слід очікувати на збільшення припливу іноземних інвестицій в енергоефективні технології та альтернативну енергетику в Україні, впевнені експерти. Крім того, вони впевнені, що підписання угоди з компанією як Shell про видобуток сланцевого газу разом з державною підтримкою сфери енергоефективності стимулює іноземний бізнес інвестувати в енергозберігаючі технології в Україні.

«Після підписання Віктором Януковичем угоди про видобуток сланцевого газу в Україні, є висока ймовірність того, що зросте приплив інвестицій у сферу енергозбереження. Очевидно, що це будуть вже не такі гіганти як Shell, компанії поменше, але вони будуть активно йти в Україну зі своїми технологіями. У цьому ключі допоможе і держава, зокрема, виділяючи кошти на енергоефективні технології», - сказав директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

Голова Ради Європейсько-українського енергетичного агентства Дейв Янг відзначив необхідність державної підтримки енергоефективності. «Існує Національний план дій з енергоефективності до 2020 р., існують зобов'язання по забезпеченню енергозбереження на рівні 9% від кінцевого споживання. Тому Україна дуже гостро потребує цілеспрямованої політики в поєднанні з стимулюванням державно-приватного партнерства за підтримки уряду», - підкреслив експерт.

За словами директор КП «Одеська обласна енергозберігаюча компанія», представника Комітету енергетичної незалежності України Сергія Лейвікова, органи державної влади повинні точно визначити напрям і пріоритети політик енергоефективності. «Розуміючи план дій, інвестори - як профільні, так і портфельні - готові розглядати інвестиційні пропозиції. І завдання влади - такі проекти розробити, постійно проводити консультації з інвесторами і забезпечувати зелене світло і гарантію тим підприємцям, завдяки яким наша енергетика стане хоч на один кубометр газу незалежніше», - підкреслив він.

Нагадаємо, 25 березня Кабмін направив Міністерству економічного розвитку і торгівлі майже 325 млн грн гривень для фінансування заходів Держпрограми енергоефективності на 2010-2015 рр.. Виділені кошти - це залишок грошей, раніше надійшли до спецфонду держбюджету від ЄС в рамках фінансування програми підтримки Енергетичної стратегії України в частині сприяння енергоефективності та розвитку поновлюваних джерел енергії.