ua en ru

Сланцевого газу США вистачить на 110 років, - дослідження

Комітет з потенційними запасами газу (Potential Gas Committee, PGC) виявив, що в США є запаси в 2384 трлн куб. футів (67,5 трлн куб. м) сланцевого газу. Це найвища оцінка запасів, яку давала група за 48 років свого існування. Вона майже вдвічі більше, ніж 10 років тому, і перевищує попередню оцінку, зроблену в 2010 р., на 486 трлн куб. футів, тобто на 25,6%. Про це пише в сьогоднішньому номері ділова газета «Капітал».

«Якщо врахувати 305 трлн куб. футів підтверджених запасів газу, це означає, що загальні запаси доступного в майбутньому газу в США зараз рівні 2689 трлн куб. футів. Цього вистачить на 110 років при нинішніх темпах споживання. За оцінками 2010 р. запасів вистачало на 100 років», - йдеться у статті «США знайшли в себе запаси газу на 110 років вперед завдяки сланцевої революції».

У матеріалі наголошується, що збільшення поточної оцінки було викликане в основному переоцінкою родовищ сланцевого газу в Аппалачському басейні на сході США, в якому знаходяться сланці Ютика і Марцеллус, і також збільшенням видобутку такого газу і нетрадиційних ресурсів в Скелястих горах на заході.

Автор статті Гай Чазан констатує, що на сланцевий газ зараз припадає 30% загального споживання газу в США, у 2000 р. - припадав лише 1%. Збільшення видобутку торік дозволило знизити ціну на газ в США до рекордно низької за останні 10 років.

Доступність газу змінює промисловість США, оскільки цей ресурс зараз все більше замінює вугілля при виробництві енергії, а також нафту в нафтохімії і навіть транспорті.

Голова Державної комісії з корисною копалиною Георгій Рудько не здивований тим фактом, що запаси сланцевого газу перевершили очікування. «За останні десятиліття завдяки видобутку сланцевого газу відкриті гігантські породи природного газу. За деякими оцінками, тільки в Північній Америці можна добути кілька тисяч трильйонів кубів газу. Крім того, зараз значні технічні досягнення відкривають шлях до розширення використання сланцевого газу, який, на думку західних фахівців, стане ресурсом десятиліття і змінить правила, і цінову політику у вугільній галузі», - сказав Рудько.

Він додав, що в 2008 р. обсяги видобутку газу в Штатах зросли на 7,5% і склав 41,7 млрд.грн куб м, а в 2011 р. видобуток газу склав 193 млрд. куб м. «Тобто, в сукупності з цим показником поряд з традиційним газом США вперше обігнало Росію за загальному видобутку газу», - сказав Рудько.

За його словами, згідно з оцінками Держкомісії з корисною копалиною, запаси сланцевого газу в США, складають від 5 до 7 трлн куб. м.