ua en ru

S&P знизило прогноз щодо рейтингу Португалії

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Rating Services знизило прогноз Португалії по кредитному рейтингу з "нейтрального" до "негативного". Основна причина перегляду прогнозу по рейтингу - політична криза в країні.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Rating Services знизило прогноз Португалії по кредитному рейтингу з "нейтрального" до "негативного". Основна причина перегляду прогнозу по рейтингу - політична криза в країні, передає телеканал "Росія 24".

Політична криза в Португалії продовжує турбувати фінансові ринки.

Аналітики S&P, зокрема, зазначили, що "зростаюча політична невизначеність в Португалії може перешкодити успішному розміщенню держоблігацій країни в найближчій перспективі".

Крім того, в агентстві досить скептично оцінюють шанси Португалії на вихід з програми фінансової допомоги в липні 2014 р., про який заявляли влади країни.

Розкол у парламенті і відставка низки ключових міністрів поставили уряд Португалії на межу колапсу. Основна причина розбіжностей у правлячих колах - суперечки навколо доцільності продовження політики "скорочення витрат".

Економіка Португалії перебуває в рецесії, в країні зростає безробіття. На цьому фоні в кінці червня пройшли масові демонстрації протесту проти подальших заходів по "бюджетної економії".

Наступну за цим урядовий криза призвела до різкого зростання процентних ставок за держоблігаціями Португалії, ще більше ускладнивши фінансове становище країни. У політичній кризі країна опинилася після того, як 1 липня 2013 р. подав у відставку міністр фінансів Вітор Гашпар, мабуть, втратив віру в ефективність непопулярною програми суворої економії, яка була раніше узгоджена з єврозоною та Міжнародним валютним фондом. 2 липня його приклад наслідував міністр закордонних справ Пауло Порташ. Пізніше ЗМІ написали про підготовку відставки міністра сільського господарства Ассунсао Крістаса і міністра соціальної політики Педро Мота Соареса.

На цьому тлі рішення з боку агентства S&P виглядає цілком закономірним.

Пониження прогнозу по рейтингу до "негативного" означає, що в подальшому може бути знижений кредитний рейтинг. Поки що довгостроковий суверенний рейтинг Португалії з оцінкою S & P знаходиться на рівні BB.

Рейтинг даного рівня є спекулятивним. Це означає, що існує ймовірність подальшого розвитку кредитних ризиків, особливо через негативних економічних змін, які можуть відбутися з часом.

Зазначимо, що Європейський фонд фінансової стабільності EFSF 24 червня слідом за рішенням міжнародних кредиторів продовжив термін виплат за кредитами для Португалії на термін аж до семи років для того, щоб держава могла розплатитися з боргами і одночасно отримати повноцінний доступ до фінансових ринків. Зокрема, фонд переніс терміни погашення боргу за держоблігаціями Португалії на 26 млрд євро (що представляє третину від загального обсягу в 78 млрд євро). Поновлення строку кредиту заощадить країні близько 20 млрд євро на рік.

Зазначимо, що середній термін виданих Португалії європейських кредитів обчислюється 12,5-14,7 роками.

У травні повідомлялося, що влада Португалії в рамках політики жорсткої економії прийняли рішення підвищити пенсійний вік в країні з 65 до 66 років, а також провести масштабне скорочення серед держслужбовців - без роботи залишаться близько 30 тис. осіб. Очікується, що ці заходи допоможуть заощадити 4,8 млрд євро бюджетних коштів.

Багато в Португалії звинувачують уряд у тому, що політика скорочення бюджетних витрат і підвищення податків стала причиною, по якій в країні вже третій рік поспіль триває рецесія. Рівень безробіття в державі становить 17,5%, очікується, що в поточному році він зросте до 18,5%.

Нагадаємо, Португалія отримала екстрені кредити від Євросоюзу в 2011 р., після того як інвестори відмовилися профінансувати потреби країни на прийнятних умовах. Передбачалося, що Португалія зможе повернутися на фінансовий ринок в 2014 р.