ua en ru

Росія відмовилася постачати в Україну двигун для ракети "Зеніт" без передплати

Роскосмос відмовився постачати на Україну двигун РД-171М для ракети "Зеніт", призначеної для виведення на орбіту першого українського геостаціонарного супутника мовлення "Либідь", без передоплати.

Роскосмос відмовився постачати на Україну двигун РД-171М для ракети "Зеніт", призначеної для виведення на орбіту першого українського геостаціонарного супутника мовлення "Либідь", без передоплати, пише газета "Известия".

Керівництво дніпропетровського "Південмашу", де роблять "Зеніт", протягом 5 останніх місяців домагалася від російської сторони постачання двигуна без оплати. Але в результаті сторони не змогли прийти до згоди.

У Росії вважають, що "Південмаш" не зможе викупити двигуни, оскільки підприємство переживає кризу.

"Ми вважаємо, що немає сенсу постачати їм обладнання для "Зенитов" до проведення платежів, тому що ми грошей від них не побачимо, підприємство, по суті, банкрут", - цитують "Известия" інформоване джерело в Роскосмосі.

Різке падіння обсягів виробництва на "Південмаші" пояснюється тим, що ракети "Зеніт" перестали бути затребувані. На виробництво, можливо, останньої ракети для запуску українського супутника "Південмашу" немає коштів. Сам супутник "Либідь", за словами представника Роскосмоса, вже готовий і знаходиться на зберіганні у ВАТ "ІСС імені Решетньова". На його створення держбюджету України витратив 254 млн дол. Зазначимо, старт мовлення супутника "Либідь"був намічений на середину 2014 р.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко доручив включити до державного оборонного замовлення на наступний рік продукцію "Південмашу".