ua en ru

ФРС США має намір продовжувати QE

Заступник глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен впевнена, що проблемам від занадто довгої підтримки стимулюючої програми "кількісного пом'якшення" (QE3) приділяється непропорційно багато уваги. Занадто раннє її урізання має ще більшу кількість ризиків.

Заступник глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен (на фото) впевнена, що проблемам від занадто довгої підтримки стимулюючої програми "кількісного пом'якшення" (QE3) приділяється непропорційно багато уваги. Занадто раннє її урізання має ще більшу кількість ризиків.

"Чим довше ми будемо підтримувати програму QE3, тим сильніше будуть пов'язані з цим ризики для монетарної системи країни", - заявила Йеллен, додавши, що згортання стимулюючої програми завчасно завдасть ще більшої шкоди економіці США в цілому.

Більшість питань сенаторів до Йеллен стосувалися часу, коли обсяги QЕ3 будуть переглянуті. "Я упевнена, що це програма в цілому не може тривати нескінченно. Зараз ми чекаємо таких макроекономічних показників, які змогли б забезпечити безупинний прогрес", - зазначила вона. На кожному подальшому засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) поточна на той момент макроекономічна ситуація оцінюватиметься по великому числу критеріїв: чи можливо саме зараз безболісно провести урізування QЕ3.

"Підхід Йеллен полягає в наступному: давайте розширювати QЕ3, щоб створити більше робочих місць", - сказала американський економіст в BNP Paribas і колишній науковий співробітник Федерального резервного банку Нью-Йорка Лаурі Рознер.

У підготовлених зауваженнях Йеллен говориться, що рівень безробіття "як і раніше дуже високий", а ринок праці і економіка далекі "від свого потенціалу". Інфляція залишатиметься нижче таргета ФРС в 2%. Ринок житла і автомобільна промисловість, за словамиЙеллен, демонструють поліпшення.

Йеллен працює в структурах ФРС США з 1977 р. У 2004-2010 рр. вона керувала Федеральним резервним банком Сан-Франциско, з жовтня 2010 р. є заступником голови ради керівників ФРС Бена Бернанке. До кінця вересня 2013 р. вона залишилася фактично єдиним основним кандидатом на посаду глави ФРС після відходу Б.Бернанке в січні 2014 р. 9 жовтня 2013 р. її кандидатура була офіційно підтримана Президентом США Бараком Обамою.