ua en ru

РФ за приєднання Криму втратила 179 млрд дол

Російська Федерація втратила 179 млрд дол. за приєднання Криму: цифра складається з відтоку капіталу до 33,5 млрд дол., падіння капіталізації вітчизняних компаній на 82,7 млрд дол. в Росії і на 62,8 млрд дол. - в Лондоні.

Російська Федерація втратила 179 млрд дол. за приєднання Криму: цифра складається з відтоку капіталу до 33,5 млрд дол., падіння капіталізації вітчизняних компаній на 82,7 млрд дол. в Росії і на 62,8 млрд дол. - в Лондоні, передає РБК.

Центр розвитку НДУ "Вища школа економіки" оцінює відтік капіталу з Росії за березень 33,5 млрд дол. (25,4 млрд дол., витрачених у березні Банком Росії на підтримку курсу рубля, плюс позитивне сальдо рахунку поточних операцій в 8,1 млрд дол.).

Капіталізація компаній, папери яких входять в індекс ММВБ (індекс знизився на 14,35%), знизилася на 82,7 млрд дол. Індекс RDX, в який входять торгуються на Лондонській біржі розписки російських компаній, просів за цей же час майже на 13%, що означає втрату в 62,8 млрд дол., слід з розрахунків "Альфа-Капіталу".

"Падіння капіталізації ринку - це реакція ринку на українські події. Проте говорити, що відтік капіталу спровокований виключно приєднанням Криму, не можна", - говорить економіст "Ренесанс Капіталу" по Росії та СНД Олег Кузьмін.

За розрахунками його інвестдома, відтік капіталу за перший квартал склав більше 60 млрд дол., з яких близько 30 млрд спливло за березень. "Вважаю, що без кримських подій відтік був би на рівні 40 млрд дол. за перший квартал", - додає він.

Критичні падіння, за словами Кузьміна, можливі, якщо будуть відбуватися події, несподівані для ринку. "Наприклад, новина 1 березня про те, що Президент попросив сенаторів дозволити ввести російські війська на територію України, була несподіваною, тому призвела до панічних розпродажів 3 березня", - говорить Кузьмін. Того дня індекс ММВБ втратив 10,8%, або 62,4 млрд дол., капіталізації, а ЦБ витратив 11 млрд дол. на підтримку курсу рубля.