ua en ru

РФ і ФРН домовилися звернутися до ЄК щодо виключення газопроводу OPAL з "третього енергопакету"

Росія і Німеччина домовилися направити в Європейську комісію (ЄК) звернення про виключення газопроводу-відводу OPAL з "третього енергопакету". Про це в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Ми домовилися, що відповідне звернення буде в Єврокомісію для того, щоб зробили виключення з третього енергетичного пакету, з його дії, на газопровід OPAL", - сказав міністр.

За його словами, рішення, які були прийняті по "третьому пакету", не можуть мати відношення до раніше зроблених інвестицій.

Міністр також зазначив, що на сьогоднішній день мова йде про використання для експорту газу до Німеччини інфраструктури, яка побудована і будується - це газопровід "Північний потік" і відгалуження від нього - OPAL і NEL. Для виконання контрактів, які підписані з німецькими споживачами, необхідне завантаження цих відводів в повному обсязі.

"Третій енергетичний пакет" - законодавча ініціатива Європейської комісії, що містить пропозиції з подолання труднощів, що виникли на європейському енергетичному ринку в процесі його лібералізації. Основні положення пакету передбачають майново-правове роз'єднання вертикально інтегрованих енергетичних компаній і обмеження інвестицій з третіх країн.

Читайте також: Введено в експлуатацію чеський газопровід GAZELLE, що є продовженням "Північного потоку"