ua en ru

Республіканці пропонують незначно підняти ліміт держборгу США

Лідери Республіканської партії планують винести на розгляд законопроект, який припускає незначне збільшення "ліміту" державного боргу США.

Лідери Республіканської партії планують винести на розгляд законопроект, який припускає незначне збільшення "ліміту" державного боргу США. Про це повідомляє "Росія 24".

Спікер палати представників конгресу республіканець Джон Бейнер (на фото) перед зустріччю з Президентом США Барком Обамою заявив, що вони вимушені запропонувати подібні заходи, оскільки поки переговори не зрушилися з мертвої точки.

"Протягом останніх 10 днів ми намагалися вести розмови з нашими колегами-демократами, вони не хочуть говорити. Більш того, Президент не хоче говорити. Я сподіваюся, що Президент розцінить цю ініціативу як можливість для початку повноцінних переговорів", - заявив Бейнер.

Він також відзначив, що дана міра має сенс тільки в тому випадку, якщо демократи і Білий дім будуть відкриті для повноцінних переговорів.

Метою даної ініціативи є бажання республіканців продовжити термін переговорів з даної проблеми на 6 тижнів. ABC News повідомляє, що в рамках даної міри не планується фінансування роботи уряду, обговорюється лише забезпечення необхідної діяльності.

Адміністрація Обами, тим часом, дала зрозуміти, що готова збільшити борг на декілька тижнів, яких повинно вистачити для проведення переговорів, хоча віддає перевагу довгостроковим рішенням.

Якщо стеля боргу не буде піднята, Білий дім буде вимушений визначити пріоритети виплат. Відсотки по боргу мають бути виплачені 31 жовтня і 15 листопада.

При цьому Китай, який є найбільшим утримувачем американського боргу, вже звернувся до США із закликом прийняти необхідні заходи, для того, щоб уникнути дефолту. Владі також доведеться вирішити, що важливіше: виплати китайським утримувачам боргу або виплати ветеранам і іншим соціальним групам.

Як очікується, 17 жовтня у США буде близько 30 млрд дол., тоді як витрати в наступні дні складуть близько 60 млрд дол. У Мінфіні вважають, що наслідки дефолту будуть катастрофічними і триватимуть десятиліттями.