ua en ru

Рішення про зміну статусу повинні приймати самі території, що постраждали від катастрофи на ЧАЕС, - Королевська

Міністр соціальної політики України Наталія Королевська впевнена, що питання про зміну статусу зони, що постраждала в результаті чорнобильської аварії, повинно розглядатися не Міністерством соціальної політики України, а місцевою владою цих територій. Про це вона заявила в ході сьогоднішньої прес-конференції в Кабінеті міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Соціальний захист постраждалих територій носить дуже комплексний характер. І не лише екологічний аспект мав місце..., але дуже велике значення мало переселення, психологічні травми, які були. Тут безпосередньо самі території повинні приймати рішення (про зміну статусу забрудненої території)", - заявила Королевська.

Також вона зазначила, що держава не має намірів урізати пільги для колишніх жителів чорнобильської зони.

"Якщо приймається рішення на рівні райрад, обласних рад, щоб від цього статусу відмовитися..., тоді Міністерство економічного розвитку і торгівлі України має запропонувати альтернативу - піти від "екологічно нестабільної території" і отримати додаткові пріоритети, щоб у ці території можна було залучати інвестиції, активізувати ділове середовище і створювати робочі місця... Але прийти до людей і сказати, що ми не будемо вам платити, тому що у вас повітря стало чистішим, не можна. Це не компенсує ті душевні травми, які люди понесли. Тут має бути комплексний підхід", - сказала Королевська.

Читайте також: Королевська: Сьогодні розробляється пілотний проект про повернення Славутичу статусу вільної економічної зони