ua en ru

Путін оцінив новий контракт на постачання російської нафти до Китаю в 60 млрд дол

Президент РФ Володимир Путін оцінив новий контракт на постачання російської нафти до Китаю в 60 млрд дол Про це повідомляє агентство Reuters.

"Підготовлений великомасштабний, без жодного перебільшення, контракт з компанією" Роснефть ". Поставки в Китай очікуються в обсягах, які розраховуються з більш ніж сотень мільйонів тонн нафти і все це в суму більше 60 млрд дол.", - cказав Путін на зустрічі з першим заступником прем'єра Держради КНР Чжаном Гаол в Санкт-Петербурзі.

У березня 2013 р. Путін зустрівся з новим головою КНР Сі Цзіньпіном - сторони домовилися про потроєння поставок російської нафти в Китай і про новий кредит державній Роснефти на 2 млрд дол.

Зараз РФ поставляє до Китаю за системою Транснафти 15 млн т нафти на рік. З липня РФ пообіцяла збільшити експорт нафти, що дасть приріст за підсумками 2013 р. в 800 тис. т, а з 2014 р. постачання планується збільшити ще на 2 млн т. У результаті до 2038 РФ має намір додатково поставляти в Китай 31 млн т нафти на рік.

"Великі надії ми пов'язуємо із співпрацею китайських друзів з такою компанією як "Газпром","Новатек" в газовій сфері. Все це великомасштабні довгострокові проекти, розраховані на десятиліття вперед", - додав Путін на зустрічі.

РФ і Китай майже 10-річчя обговорюють трубопровідні поставки російського газу, обіцяючи домовитися до кінця поточного року. Днями джерело Reuters повідомив, що найбільший російський незалежний виробник газу "Новатек" близький до підписання з китайською Sinopec угоди про її входження в проект будівництва заводу зі зрідження природного газу на Ямалі. "Газпром" до кінця року планує підписати зобов'язуючі документи про постачання ЗПГ зі свого споруджуваного нового СПГ-заводу у Владивостоці з японськими, корейськими та китайськими компаніями.