ua en ru

Присяжнюк: Аграрії витратять на посівну в цьому році на 1,3 млрд грн більше, ніж у минулому, - 38,6 млрд грн

У 2013 р. на весняну посівну аграрії планують витратити близько 38,6 млрд грн, що на 1,3 млрд більше, ніж у минулому році. Найбільше, близько 8,3 млрд грн, аграрії витратять на мінеральні добрива. Крім того, гроші витрачаються на закупівлю насіння, ПММ, засобів захисту рослин, техніку, оплату праці тощо, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк у своїй авторській статті.

«Минулого тижня посівну кампанію розпочали аграрії Миколаївської та Херсонської областей. На сьогодні в них вже засіяно понад 4 тис. га. Крім того, в АР Крим вже посіяно понад 30 тис. га. Почати сівбу раніше і в оптимальні агротехнологічні терміни дозволила тепла і волога погода», - зазначив міністр.

Щоб посівна почалася вчасно, у всіх областях уряд почав підготовку ще на початку року. «Сільгоспвиробники інших областей поки готуються до робіт у полі. Зокрема, завершують підготовку насіння, закупівлю добрив і пально-мастильних матеріалів. Так, на сьогоднішній день вже підготовлено 726,2 тис. тонн насіння ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи), або 102% до потреби. А ряд областей забезпечені якісним насінням навіть більш ніж на 120%. Це Чернігівська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Львівська області», - повідомив Присяжнюк.

Читайте також: 3,2 млрд грн на посівну аграрії зможуть отримати форвардні контракти з ДПЗКУ і АФ, - Присяжнюк

Найбільше аграрії витратять на мінеральні добрива - близько 8,3 млрд грн. Аграрії вперше за останні роки на момент початку посівної забезпечені мінеральними добривами на 90%. Зокрема, зараз аграрії накопичили 859 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив, що на 23% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

«Наближення весняно-польових робіт викликало подорожчання добрив приблизно на 4% з початку року. Однак, попит на поживні речовини став не єдиним фактором збільшення ціни. До цього призвело також подорожчання газу для виробництва мінеральних добрив. Оскільки подорожчання міндобрив відбувається щорічно перед посівною, Мінагрополітики заздалегідь рекомендувало сільгоспвиробникам закуповувати добрива ще з осені минулого року, коли на їх вартість не впливає сезонний фактор. Однак, незважаючи на такі значні суми, обійтися без мінеральних добрив неможливо, оскільки їх внесення в грунт є необхідною технологічною складовою посівної», - підкреслив глава відомства.

Міністр також зазначив, що, незважаючи на ціну міндобрив, в цьому році ряд областей планують збільшити внесення мінеральних добрив майже вдвічі, що сприятиме підвищенню врожайності. «В цілому за останні роки поступово зростає кількість мінеральних добрив, внесених сільгоспвиробниками. Так, в 2010 р. в середньому по Україні було внесено 54 кг діючої речовини на гектар, у 2011 р. - 68 кг, у 2012 р. - 80 кг. За попередніми оцінками регіонів, в 2013 році планується внести більше 90 кг діючих речовин на гектар. Так, найбільше планують внести добрив на гектар аграрії Тернопільської, Івано-Франківської та Житомирської областей», - резюмував Микола Присяжнюк.