ua en ru

Греція не піде на шантаж міжнародних кредиторів, - Президент

Грецький Президент Каролос Папульяс заявив, що його країна не буде піддаватися шантажу міжнародних кредиторів, які надають Афінам фінансову допомогу.

Грецький Президент Каролос Папульяс (на фото) заявив, що його країна не буде піддаватися шантажу міжнародних кредиторів, які надають Афінам фінансову допомогу. Про це повідомляє ВВС.

Виступаючи на щорічній конференції з нагоди річниці вступу Греції у боротьбу із фашизмом у Другій світовій війні, Папульяс зазначив, що Греція не може й надалі продовжувати скорочувати свої витрати, щоб задовольнити вимоги тих, хто надає їй кредити.

Зазначимо, 28 жовтня у Греції вважається національним святом. Це так званий день "Oxi" - "Ні". 28 жовтня 1940 р. грецькі власті відповіли "ні" на ультиматум Беніто Муссоліні про капітуляцію перед фашистською Італією.

За словами Папульяса, як і в 1940-і рр., греки сьогодні віддали все, що могли, для подолання кризи.

"Народу Греції більше нічого віддавати. Європейські власті не повинні думати, що ми здамося, якщо нас будуть шантажувати. Греки ніколи не здавалися під загрозою шантажу", - наголосив Президент.

Міжнародні кредитори в особі МВФ, ЄЦБ і ЄК (Європейська комісія) вважають, що Афіни мають піти на нові скорочення витрат, щоб збалансувати бюджет на 2014 р. Зокрема, з боку "трійки" вже звучали пропозиції про необхідність закриття великих державних компаній - Hellenic Defense Systems (Ellinika Amyntika Systimata, EAS) і Hellenic Vehicle Industry (Elliniki Biomihania Ohimaton, ELBO).

Делегація міжнародних кредиторів повернеться до Греції 4 листопада, щоб продовжити перевірку виконання поставлених перед грецькою владою економічних цілей, передає "Росія 24".

Влада Греції практично вичерпала кошти фінансової допомоги в загальному розмірі 240 млрд євро, яка була надана з боку "трійки" кредиторів.

За низкою оцінок, у 2014 р. Греції знадобляться нові кредити. Продовження політики скорочення витрат є однією з основних умов з боку міжнародних кредиторів для виділення нових кредитів.

Як повідомлялося напередодні, дохід жителів Греції у II кварталі ц.р. знизився на 40% від 2008 р.