ua en ru

Від відкриття Земельного банку виграють фермери і малі і середні агропредприятия, - МінАП

З початком роботи Земельного банку аграрії зможуть отримувати кредити по ставках на 10-15% нижче, ніж пропонують зараз комерційні банки. А від цього, перш за все, виграють фермери і малі і середні аграрні підприємства. Про це заявив директор департаменту фінансово-кредитної політики і бухгалтерського обліку Міністерства аграрної політики і продовольства Баграт Ахіджанов.

Зараз більше ста банків України кредитують підприємства агропромислового комплексу, переважно на короткострокову перспективу на різних умовах і під різні відсотки. Проте вартість кредитів сьогодні залишається досить високою. Так, процентні ставки, під які притягувалися кредити в 2012 р., в середньому по Україні, склали 22-24% річних. Змінити ситуацію зможе Державний земельний банк.

"Поява ще одного гравця на полі аграрного кредитування, думаю, нічого поганого не несе. Навпаки, з'явиться можливість залучати кредити під нижчі процентні ставки, від чого у виграші залишаться не лише фермерські господарства, але і малі і середні підприємства агробізнесу", - підкреслив директор департаменту.

Баграт Ахіджанов також відзначив, що державна програма по здешевленню кредитних ставок працює в Україні вже більше 10 років, проте комплексно питання не вирішує.

"Левова частка державних коштів вирушає на погашення кредитних ставок, які щорік зростають. Тому ми вирішили підтримати ідею установи Земельного банку, який би дав можливість аграріям отримувати кредити під ставки не більше 10% річних", - відзначив фахівець.

На його думку, робота фінансової установи стане ефективнішою, якщо зосередиться на кредитуванні окремих галузей сільського господарства, наприклад, молочного скотарства і так далі Крім того, за переконанням директора департаменту, кредити необхідно надавати фермерам, які починають працювати і потребують фінансової допомоги.