ua en ru

Нотаріальне посвідчення стосуватиметься лише благодійних пожертв валютних цінностей, - Мін'юст

Вимога щодо нотаріального посвідчення договорів, згідно із законопроектом "Про внесення змін до закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", буде поширюватись лише на благодійні пожертви валютних цінностей і не стосуватиметься інших договорів, які укладаються благодійними організаціями. Про це заявив в.о. директора департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України Дмитро Журавльов, повідомила прес-служба Мін'юсту.

Законопроект "Про внесення змін до закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" було розроблено з метою узгодження норм закону з положеннями статті 719 Цивільного кодексу України, яким передбачено, що договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п'ятидесятикратний розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Визначення пожертви надається статтею 729, якою передбачено, що пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей особам, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети.

Тож до договору пожертви застосовуються положення про договір дарування.

"Критика законопроекту пов'язана із тим, що благодійники не до кінця розібралися із його нормами. Є й інші противники його ухвалення. Не секрет, що благодійні пожертви у валюті були одним із способів переведення коштів у готівку, а часто - й сумнівних фінансових операцій", - підсумував Журавльов.