ua en ru

Німецька мережа будматеріалів OBI вирішила припинити свою діяльність в Україні, - джерело

Один з найбільших в Європі роздрібних продавців будматеріалів - німецька OBI - йде з ринку України. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело на роздрібному ринку будівельних матеріалів.

"За нашою інформацією, на початку тижня в український офіс OBI приїжджало керівництво, відповідальне за розвиток мережі в Європі. Вони повідомили про рішення припинити розвиток компанії в Україні. У зв'язку з цим до кінця лютого товари повинні бути розпродані, а магазини закриті", - говорить джерело.

Зараз в Україні працює три гіпермаркети ОBІ (торгова площа кожного становить 11 тис. кв. м) - в Харкові (біля ТРЦ "Dафи"), Маріуполі (ТРЦ "Амстор") та Одесі (ТРЦ Riviera). У "ОБІ Україна" від коментарів відмовилися.

Для виходу на ринок України OBI витратила кілька років. У 2005 р. в компанії заявили про рішення розвиватися в країні, а перший магазин почав роботу в 2008 р. в Харкові. Такий тривалий термін пояснюється стратегією рітейлера, яка передбачала розвиток мережі стратегічних альянсів з локальними девелоперськими компаніями, знайти які було непросто. У 2007 р. OBI домовилася з будівельною компанією "Daфи" про розміщення магазину в їх ТРЦ в Харкові, крім цього велися переговори про об'єкти в Одесі та Запоріжжі. У 2008 р. партнером мережі став співвласник "Приватбанку" Геннадій Боголюбов, для чого сторони на паритетних засадах створили СП ТОВ "ОБІ Україна франчайзинговий центр". У планах німецького рітейлера було відкрити до 20 гіпермаркетів середньою площею 10 тис. кв. м в найближчі п'ять років.

Закордонним гравцям складно працювати в умовах українського ринку, кажуть експерти.

"З присутніх в країні іноземних мереж жодна так і не стала помітним гравцем на ринку", - говорить експерт профільного видання RetaiNet Олександр Ланецький. В Україні, крім OBI, працюють мережі Leroy Merlin (два гіпермаркети) і Praktiker (чотири). Слід зазначити, що остання в червні цього року заявила про бажання закрити свої магазини в Україні. У Leroy Merlin йти з українського ринку поки не планують.

Є дві головні причини, за якими іноземні компанії йдуть з ринку, відзначають експерти. Для того щоб успішно конкурувати з українськими мережами, необхідно мати багато магазинів, пояснювали раніше в головному офісі Praktiker. Однак мало хто з девелоперів готовий взяти на себе ризики будівництва об'єкта за свої гроші під здачу в довгострокову оренду роздрібним операторам, каже голова інвестбанківського департаменту "Сбербанку Росії" Олексій Ращупкін.

"А самостійний розвиток передбачає великі фінансові витрати на будівництво і купівлю землі", - пояснює експерт.

Інша причина - конкуренція з боку вітчизняної мережі "Епіцентр".

"В мережі "Епіцентр" розуміють реалії українського ринку, їм легше вирішувати питання, пов'язані з розвитком. Крім цього, за рахунок більших обертів вони можуть отримувати більш вигідні ціни від постачальників, що істотно покращує маржинальність бізнесу", - говорить Ращупкін.