ua en ru

Недобросовісні суб'єкти приватизаційних процесів повинні бути покарані, - експерт

Технологічні учасники приватизаційних процесів, що скомпроментували себе, повинні бути покарані і відсторонені від проведення продажу державного майна. Таку думку висловив заступник голови ГО "Контроль народного майна України", юрист Олександр Щербань.

Зокрема, експерт має на увазі "Східно-Європейську фондову біржу" і банк "Надра", які були активними учасниками спроби адресного продажу двох пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром".

"У червні 2014 р., при продажу двох пакетів акцій "Сумихімпром", діючи в інтересах олігарха Дмитра Фірташа, "Східно-Європейська фондова біржа" безперешкодно і оперативно прийняла документи для участі в приватизації від ТОВ "Будброк", яке, як і біржа, підконтрольне бізнесменові. Але документи від іншого потенційного учасника "Східно-Європейська фондова біржа" безпідставно відмовлялася приймати аж до того моменту, поки цей інший учасник не запросив тележурналістів і співробітників міліції для фіксації правопорушення з боку співробітників біржі", - зазначив юрист.

За його словами, далі естафету перешкоджання проведенню конкурентної приватизації "Сумихімпром" прийняв банк "Надра", також підконтрольний Фірташу. "Це фінустанова, на противагу регламентом НБУ, не зачисляло на розрахунковий рахунок біржі гарантійний платіж другого учасника, необхідну для участі в приватизації. У підсумку, продаж держпакетів акцій двох "Сумихімпром" була зірвана", - зазначив юрист.

Згідно інформації, якою володіє експерт, ні "Східно-Європейська фондова біржа", ні банк "Надра" не понесли призначеного покарання. Більше того, ФДМ продовжує залучати до забезпечення приватизації "Східно-Європейську фондову біржу".

"У червні Фонд створив комісію з розслідування порушень, допущених посадовими особами "Східно-європейській фондовій біржі" в процесі приватизації "Сумихімпром". Минуло півроку, однак "Східно-європейська фондова біржа", що готувала адресний продаж державних пакетів акцій "Сумихімпром" (5% і 2,242%), і, по суті, яка зірвала приватизацію, так і не понесла покарання. Більш того, ФДМ продовжує співпрацю з цієї сумнівної біржовим майданчиком з проведення приватизаційних аукціонів. Вважаю, що "Східно-європейську фондову біржу" необхідно відсторонити від проведення приватизації та розглянути питання про позбавлення її відповідної ліцензії. Впевнений, що це стане хорошим уроком тим особам і структурам, які замишляють організацію адресних приватизації", - вважає Щербань.