ua en ru

НАТО фінансуватиме 50% робіт з утилізації корпусів ракетних двигунів на Павлоградському хімзаводі, - Янукович

НАТО буде фінансувати 50% робіт з утилізації корпусів ракетних двигунів на базі ДП "Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод". Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час відкриття об'єкту з утилізації порожніх корпусів ракетних двигунів на Павлоградському хімзаводі у м. Павлоград, повідомляє прес-служба Президента України.

"Сьогодні ми відкрили виробництво з утилізації двигунів твердого палива і з утилізації протипіхотних мін на виконання Оттавської конвенції. 50% робіт з утилізації будуть фінансуватися з фонду НАТО", - заявив Янукович.

Янукович зазначив, що Україна багато років працювала над залученням Сполучених Штатів Америки до цієї проблеми.

"Тільки у 2010 р. нам вдалося прийняти спільне рішення з Обамою (Президентом США Бараком Обамою), - сказав заявив Янукович. - Завдяки плідній співпраці з нашими американськими партнерами, завдяки особисто Президенту Обамі, сьогодні на Павлоградському хімічному заводі створено виробничий комплекс із повним циклом переробки твердих ракетних палив та корпусів ракетних двигунів".

Домовленість про фінансування США програми утилізації корпусів міжконтинентальних балістичних ракет була досягнута під час зустрічі Януковича з Президентом Обамою у квітні 2010 р. у ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки.

Згідно з досягнутими домовленостями, США виділяють близько 20 млн дол. на спільну українсько-американську програму з утилізації корпусів ракет РС-22 на Павлоградському хімзаводі.

Будівництво об'єкту здійснювалося за принципом 90% за рахунок коштів американської сторони і 10% - за рахунок коштів Державного бюджету України.

Введення в експлуатацію об'єкта утилізації порожніх корпусів ракетних двигунів дозволить екологічно безпечним методом ліквідувати всі корпуси ракетних двигунів від міжконтинентальних балістичних ракет РС-22, виготовлені з композиційного матеріалу.

Крім того, на Павлоградському хімзаводі за участю Президента було відкрито об'єкт з виготовлення стабілізуючих розчинів.

Читайте також: Павлоградський хімзавод домовився з Міноборони і НАТО про утилізацію 3 млн протипіхотних мін