ua en ru

Податкова міліція змінить систему проведення перевірок, - ГФС

Податкова міліція змінить систему проведення перевірок, - ГФС

За останні 6 місяців стало порушуватися набагато менше кримінальних справ, і при цьому збільшилися показники економічного відшкодування. Про це заявив перший заступник глави Державної податкової служби України (ГФС) Володимир Хоменко, підводячи підсумки роботи податкової міліції за останні 6 місяців.

Так, за останнє півріччя слідчими податкової міліції розслідувалось 7,2 тис. кримінальних проваджень, що на 29% менше, ніж в 2013 р. При цьому, з метою відшкодування збитків бюджету було накладено арешт на майно на суму 1,2 млрд грн, що в три рази більше, ніж у минулому році. Крім того, 342 млн грн уже відшкодовано бюджету.

Серед новацій останніх 6 міс. Хоменко зазначив, що після внесення змін до відомчої регламентації порядку передачі матеріалів податкових перевірок в слідчі підрозділи, відбулося реальне зменшення кількості кримінальних проваджень. Тепер підприємець має можливість письмово викласти свою незгоду з перевіркою і висловити свої зауваження. До завершення розгляду всіх цих зауважень, на підставі результатів такої перевірки слідство не починається.

Заступник голови ГФС додав, що постійно і системно почали проводитися ревізії існуючих кримінальних проваджень, розпочатих на підставі припущень про скоєння злочинів. Якщо перевірка не знаходить факт вчиненого злочину, такі виробництва миттєво закриваються. На сьогоднішній день вже закрито 1,5 тис. відповідних виробництв.

"Нинішня позиція податкової міліції повністю відповідає раніше визначеному курсу на декриміналізацію правопорушень у господарській сфері. Якщо підприємець допустив порушення, замість того, щоб сідати у в'язницю, він повинен відшкодувати збитки. Від підприємця є користь державі і суспільству, тільки коли він знаходиться на волі. Єдине виключення з цього правила, це організована економічна злочинність", - заявив Хоменко.