ua en ru

МВФ при несприятливому сценарії прогнозує падіння ВВП України на 7,25% в 2014 р

Міжнародний валютний фонд (МВФ), у разі несприятливого розвитку подій в Україні, прогнозує падіння ВВП України з 6,5% до 7,25% в 2014 р. і з 1% до 4,25% у 2015 р.

Міжнародний валютний фонд (МВФ), у разі несприятливого розвитку подій в Україні, прогнозує падіння ВВП України з 6,5% до 7,25% в 2014 р. і з 1% до 4,25% у 2015 р. Про це йдеться в доповіді місії МВФ, який був оприлюднений на офіційному сайті МВФ.
У звіті наголошується, що для ілюстрації ризиків і супутніх потенційних фінансових наслідків затяжного конфлікту в Україні, персонал МВФ підготував прогноз несприятливого сценарію.

"Цей сценарій передбачає, що боротьба на сході продовжується при нинішньому рівні інтенсивності протягом 2015 р., на відміну від базового припущення, що боротьба знизиться в найближчі місяці", - зазначають у МВФ.

Аналітики фонду заявляють, що в разі продовження конфлікту на Донбасі, українська економіка поглибить рецесію, що призведе до збільшення потреби в додаткових бюджетних витрат, які можуть бути виконані тільки за допомогою монетизації, і створить потреба в додаткових фінансових надходжень, хоча все офіційно заплановане фінансування буде надаватися, як у базовому сценарії.

При такому сценарії зростання ВВП буде переглянутий у бік зниження до мінус 6,5% до мінус 7,25% в 2014 р. і з мінус 1% до мінус 4,25% в 2015 р.

"Зниження споживчої та ділової впевненості призводить до набагато більш глибоке скорочення споживання та інвестицій. Експорт в 2014 р. знижуються сильніше, ніж прогнозувалося раніше в результаті швидко погіршення відносин з Росією і збоїв у діяльності в промисловості сходу (Донбасу)", - йдеться в звіті МВФ.

Проте, як наголошується, низький рівень експорту в поточному році може бути компенсований в 2015 р. підвищенням конкурентоспроможності української продукції та угодою про вільну торгівлю з ЄС. Хоча це буде відбуватися повільніше, ніж у базовому сценарії.

Також у разі продовження війни на Донбасі, у МВФ прогнозують, що гривневі депозити вдасться стабілізувати, але тенденція до зниження валютних депозитів продовжаться, що вимагатиме від уряду проведення рекапіталізації банків.

"За відсутності компенсуючих заходів, зростаючі військові витрати будуть штовхати загальний дефіцит державного бюджету України до 7,25% і 8% ВВП, в 2014 і 2015 рр. відповідно порівняно з 5,8% і 3,9% ВВП згідно з базовим сценарієм", - відзначають в МВФ.

Збільшується дефіцит держбюджету і додаткові банківські витрати призведуть до збільшення державного боргу України приблизно на 69% і більше 83,25% ВВП в 2014 і 2015 рр.., відповідно в порівнянні з 67,5% і 73,5% ВВП, згідно з базовим сценарієм.