ua en ru

Moody's підвищило прогноз по рейтингу Ісландії з "негативного" до "стабільного"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service підвищило прогноз по кредитному рейтингу Ісландії з "негативного" до "стабільного". Довгостроковий рейтинг країни підтверджений на рівні Ваа3, короткостроковий - на рівні Prime-3. Інформація про це міститься в опублікованій доповіді агентства.

Рішення Moody's засноване на перегляді кредитних ризиків, воно в свою чергу обумовлено рішенням Суду Європейської асоціації вільної торгівлі в січні ц.р. Зокрема, інстанція встановила ряд позитивних змін в економіці Ісландії в 2012 р., серед яких - послідовне виконання бюджетної програми, а також дотримання встановлених виплат за зобов'язаннями.

За оцінками експертів Moody's, в 2012 р. рівень дефіциту бюджету не перевищив 3% від ВВП, що є гарним показником для Європи в цілому. Крім того, вперше з 2008 р. зафіксований первинний профіцит бюджету, тобто перевищення доходів над витратами до вирахування коштів на обслуговування боргу.

Нагадаємо, Ісландія найбільш сильно постраждала від наслідків економічної кризи 2008-2009 рр.. У результаті його наслідків розгорівся скандал з боргами банку Icesave. Він збанкрутів в 2008 р. і був націоналізований. Уряди Нідерландів і Великобританії були змушені тоді виплатити 3,9 млрд євро своїм громадянам, які були вкладниками банку, що лопнув. Потім Лондон і Амстердам зажадали від уряду Ісландії компенсувати ці виплати. З цього питання в Ісландії двічі проводився референдум. Громадяни країни двічі сказали "ні" виплату Великобританії і Нідерландам за боргами Icesave.

Читайте також: Moody's підтвердило кредитний рейтинг Ісландії на рівні Ваа3/Р-3 з "негативним" прогнозом