ua en ru

Світовий попит на нафту досягне піку до 2035-2040 рр., основою енергетики стане газ або сонячна енергія, - прогноз

Глобальний попит на нафту досягне свого піку приблизно до 2035-2040 рр., а основним енергоносієм поступово стане газ або сонячна енергія. Такий прогноз міститься в дослідженні Shell, присвяченому перспективам світової енергетичної галузі в XXI в.

Дослідження передбачає два сценарії розвитку світової енергетики, які експерти назвали "Гори" і "Океани". Перший передбачає вихід природного газу, що володіє підвищеними екологічними характеристиками, на провідні позиції в структурі світової енергетики до 2030 р., а також прийняття якнайшвидших заходів по скороченню викидів двоокису вуглецю. Другий відводить головну роль сонячної енергії, яка стане основним енергоносієм до 2070 р., при цьому боротьба із загрозою зміни клімату буде носити менш активний характер. Обидва сценарії припускають зниження глобальних викидів двоокису вуглецю (CO2) майже до нульового рівня до 2100г. Одним з сприяють цьому чинників є використання технологій, що перешкоджають викиду CO2 в атмосферу, наприклад за рахунок спалювання біомаси для виробництва електроенергії з подальшим підземним зберіганням СО2.

Читайте також: Китай до 2015 р. може стати одним з найбільших виробників нафти в світі

Перший сценарій передбачає помірні темпи економічного розвитку, в ньому політичні рішення відіграють важливу роль у формуванні глобальних енергетичної та екологічної систем. Згідно з цим прогнозом, більш кращий з екологічної точки зору природний газ стає основою світової енергетики, заміщає вугілля як основне паливо в секторі електроенергетики в багатьох країнах і знаходить більш широке поширення в транспортному секторі. У зв'язку з цим глобальний попит на нафту досягне свого піку приблизно в 2035 р. До кінця поточного сторіччя на дорогах, в основному, будуть легкові та вантажні автомобілі з водневими і електродвигунами. На електростанціях, нафтопереробних заводах та інших промислових об'єктах буде широко застосовуватися технологія захоплення викидів двоокису вуглецю, що дозволить скоротити рівень викидів СО2 в енергетичному секторі до нульового рівня до 2060 р. Іншим фактором стане швидке зростання в секторі атомної енергетики, частка якої у світовому виробництві електроенергії до 2060 р. складе близько 30%.

Внаслідок цих змін в енергетичній системі починаючи з 2030 р. відбувається зниження викидів парникових газів. Тим не менш, динаміка зниження рівня викидів не дозволить досягти мети обмежити глобальне збільшення температури на два градуси за шкалою Цельсія.

Згідно другому сценарію, розвиток енергетики буде визначатися, в основному, ринковими силами і громадянським суспільством, державній політиці в ньому відводиться менш значима роль. За цим прогнозом, опір з боку суспільства в сукупності з повільним процесом прийняття державних заходів і впровадження технологій буде обмежувати розвиток атомної енергетики і стримувати зростання частки природного газу поза Північної Америки. Збережеться широке використання вугілля в секторі електроенергетики як мінімум до середини поточного сторіччя.

Читайте також: Видобуток сланцевої нафти може призвести до істотного зниження цін на нафту, - PwC

Не володіючи серйозною політичною підтримкою, технологія захоплення і підземного зберігання СО2 буде впроваджуватися повільними темпами. До середини поточного сторіччя дана технологія забезпечить захоплення лише близько 10% викидів, до 2075 р. - близько 25%. Такі низькі темпи стануть головною причиною того, що досягнення нульової позначки рівня викидів в секторі електроенергетики в рамках сценарію "Океани" відбудеться на 30 років пізніше, ніж в сценарії "Гори".

Більш високі ціни на енергоносії будуть стимулювати розробку які важко ресурсів нафти, а також виробництво біопалива. Продовжиться зростання попиту на нафту протягом 2020 і 2030 рр.. з подальшою стабілізацією попиту після 2040 До середини поточного сторіччя близько 70% всіх автотранспортних засоби, як і раніше будуть працювати на рідкому паливі.

Високі ціни на енергоносії також забезпечать підвищену енергоефективність та розвиток сектору сонячної енергії. До 2070 р. фотогальванічні сонячні панелі стануть найбільшим первинним джерелом енергії в світі. Вітрова енергетика буде розвиватися повільними темпами в зв'язку з тим, що великомасштабне розміщення вітрових турбін зустріне опір з боку суспільства. Сукупність підвищеного попиту на вугілля і нафта, відсутність підтримки технологій захоплення і підземного зберігання СО2, а також стримування видобутку природного газу поза Північної Америки стане причиною того, що обсяги викидів парникових газів в сценарії "Океани" виявляться приблизно на 25% вище, ніж у сценарії "Гори".

Читайте також: Daimler, Ford і Nissan об'єдналися для спільного створення автомобілів, що працюють на паливних елементах