ua en ru

Мінфін Китаю очікує зростання ВВП країни в 2013 р. на рівні 7%

Міністр фінансів Китаю Лоу Цзівей заявив, що його відомство очікує зростання ВВП цього року на рівні 7%, "жорсткої посадки" не буде. Лоу Цзівей також звернув увагу на причини уповільнення. На думку Мінфіну, це обумовлено структурними реформами, однак при цьому якість економіки поліпшується. В країні стабільна ситуація з безробіттям і інфляцією.

Міністр фінансів Китаю Лоу Цзівей (на фото) заявив, що його відомство очікує зростання ВВП цього року на рівні 7%, "жорсткої посадки" не буде, передає телеканал "Росія 24". Лоу Цзівей також звернув увагу на причини уповільнення. На думку Мінфіну, це обумовлено структурними реформами, однак при цьому якість економіки поліпшується. В країні стабільна ситуація з безробіттям і інфляцією.

Відзначимо, що нинішній прогноз трохи нижче попереднього, однак він виглядає не так песимістично, як у деяких аналітиків. Цілий ряд великих банків знизили свої очікування щодо темпів зростання ВВП Китаю в 2013 р. до позначки 7,4%. Свої оцінки переглянули такі фінансові компанії, як Goldman Sachs, HSBC, Barclays, China International Capital, а також ряд інших.

Офіційний прогноз уряду поки залишається на рівні 7,5%, а рівень 7% поки не є фінальним і, швидше за все, буде досягнутий.

Читайте також: У Китаї в червні зафіксовано зниження ділової активності

Очікується, що основним драйвером зростання стануть інвестиції в інфраструктуру і споживання домашніх господарств. Нагадаємо, що Пекін проводить програму урбанізації, обсяг програми складає 400 млрд юанів.

У I кварталі китайська економіка зросла на 7,7%, однак експерти чекають помітного зниження даних за II квартал, які вийдуть 15 липня. До того ж у країні триває криза ліквідності, що так чи інакше позначиться на ВВП.

Варто відзначити, що інфляція в Піднебесній на даному етапі дійсно стабільна, однак вона не дотягує до цільового рівня, встановленого урядом. Споживчі ціни в Китаї в червні прискорили зростання, у той час як оптові ціни демонструють дефляцію вже 16 місяців поспіль.

Національне бюро статистики повідомило у вівторок, що інфляція в червні виросла на 2,7% порівняно з минулим роком, прискорившись щодо травневого показника в 2,1%. Однак поки показник знаходиться значно нижче цільового показника уряду в 3,5%.

Читайте також: Криза ліквідності в Китаї призведе до скорочення кредитування на 122 млрд дол. в поточному році

Прискоренню індексу споживчих цін сприяло зростання цін на продовольство, які виросли на 4,9% в порівнянні з травневим зростанням на 3,2%.

Про слабкість в китайській економіці свідчать і дані у виробничому секторі. Так, у червні два індекси виробничої активності виявилися нижче травневих рівнів. Офіційний індекс PMI від Статистичного бюро ВПП впав до 50,1 пункту в червні порівняно з 50,8 пункту місяцем раніше.

Зниження індексів пов'язане з раптовою кризою ліквідності у фінансовій системі на початку минулого місяця. При цьому уряд Китаю повідомив, що можливостей для стимулювання зараз мало, оскільки необхідно збалансувати економіку, яка дуже залежна від експорту та інвестицій.

Нагадаємо, що минулого року економіка зросла лише на 7,8%, що стало мінімальними темпами за 13 років.