ua en ru

Мексика вкладе 316 млрд дол. у розвиток інфраструктури країни в найближчі шість років

Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто пообіцяв залучити 316 млрд дол. інвестицій для розвитку інфраструктури країни в найближчі шість років. Ці вкладення можуть забезпечити надбавку до зростання ВВП в 4-5%. Президент, який ще на посту губернатора штату Мехіко всіляко підтримував інфраструктурні проекти, впевнений, що швидкісні потяги і нові морські порти збільшать конкурентоспроможність експортного сектору, пише РБК daily.

"Ми не можемо більше відкладати реформи. Розвиток інфраструктури має відбуватися у всій країні. Завдяки цьому, а також інвестиціям та структурним перетворенням Мексика зможе повністю реалізувати свій потенціал", - заявив Пенья Ньєто, який вступив на посаду в грудні 2012 р. Президент розраховує, що вкладення в інфраструктуру витягнуть Мексику з пастки слабкого зростання ВВП (з початку 2000-х років середній показник не перевищує 2%) і розженуть економіку до 6% на рік. Оголошена сума інвестицій еквівалентна 25% ВВП і ще може збільшитися після податкової реформи у вересні, додав Пенья Ньєто.

Згідно з представленим планом буде побудовано та модернізовано 19 тис. км доріг. Крім того, Пенья Ньєто пообіцяв відродити в Мексиці пасажирське залізничне сполучення, яке з 1999 р. в країні фактично відсутнє. Справа в тому, що мексиканці майже не користувалися залізницею, надаючи перевагу рейсовим автобусам. Потяги в ті часи були некомфортабельні й могли простоювати годинами, через що пересування на них усередині країни могло розтягнутися на кілька днів. В результаті залізниці тепер використовуються тільки для транспортування вантажів.

Крім того, частина коштів піде на будівництво або модернізацію чотирьох аеропортів і семи морських портів. Також будуть вкладені гроші в телеком, зокрема у поширення Інтернету. Зараз доступ до Інтернету мають тільки 40% мексиканців.

"Президент представив дуже амбіційний план, який припаде до смаку інвесторам. Вони вже в захваті від того, з якою енергійністю Пенья Ньєто узявся за проведення податкової та освітньої реформ. При цьому оголошення про фінансування випереджається відповідними змінами в законодавстві, що є дуже обнадійливим знаком. Так, наприклад, сталося з телекомунікаційною галуззю - уряд спочатку полегшив вхід в сектор іноземним гравцям, а потім вже оголосив, що розраховує залучити інвестиції на 55 млрд дол.", - розповів РБК daily аналітик Capital Economics по Латинській Америці Девід Ріс.

На думку Пеньї Ньєто, поліпшення інфраструктури підвищить привабливість Мексики в якості логістичного та експортного центру. За прогнозами BCG, до 2015 р. місцева робоча сила буде на 19% дешевше китайської. При цьому витрати на електроенергію тут нижче - електрика обходиться на 4%, а природний газ на 63% дешевше, ніж у Китаї. Ще однією конкурентною перевагою Мексики є її відкритість - країна є лідером за кількістю договорів про вільну торгівлю (44), що дає її товарам, що експортуються практично повну відсутність оподатковування.

Експерти очікують, що вкладення прискорять економічну активність в Мексиці. "Поки Президент не позначив, якими будуть частки приватного та державного секторів. Від цього багато в чому буде залежати, чи зможе за цей термін зростання ВВП Мексики прискоритися до 6%. Поки ми прогнозуємо, що економіка зросте цього року на 3%, а в наступного - на 4%. Якщо у Пенья Ньєто все вийде, то позначка в 6% цілком реальна", - вважає Рис.