ua en ru

Мартенівський метод виробництва металу потрібно скорочувати, - Янукович

Мартенівський метод виробництва метала потрібно скорочувати. Про це в ході підсумкової прес-конференції заявив Президент України Віктор Янукович.

"Україна входить в 10-ку експортерів металу в світі. Ми виходили на 46 млн т метала - це було виробництво металу. У нас постійно йде модернізація гірничо-металургійного комплексу. Щороку вкладаються кошти в галузь. ... Але в 2008 - 2009 рр. ми впали у виробництві металу з 43 до 33 млн т, на 10 млн т у нас було падіння. У 2010 р. - нам удалося забезпечити виробництво до 35 млн т, в 2011 р. - до 37 млн т, але в 2012 ми знову впали у виробництві на 2 млн т. У чому проблема? Це ціна на газ", - заявив він.

Президент підкреслив, що ціна на газ гальмує модернізацію галузі: "Це страшна проблема не тільки для підприємств галузі, а й в цілому для країни. Ціна на газ сьогодні 510-515 дол за тис. куб м. Щорічно ми платимо за газ, всі заводи, які працюють на технології мартенівського виробництва сталі - збитковими. Ті хто працює на конвекторах, можуть реалізовувати метал. Тож мартенівські печі потрібно однозначно закривати. і ми значно скоротили такі виробництва, перейшли на повітряно-вугільні і водо-вугільні суміші. Питання модернізації металургійного комплексу - питання модернізації фундаменту країни. Якщо ми модернізуємо цю галузь, а вона найбільший платник податків у країні, ми піднімемо економіку країни".