ua en ru

Литва хоче стати членом єврозони в 2015 р

Литва має намір подавати заявку на вступ до єврозони вже весною 2014 р., щоб стати членом єврозони в 2015 р. Про це заявив прем'єр-міністр країни Альгірдас Буткявічюс.

Литва має намір подавати заявку на вступ до єврозони вже весною 2014 р., щоб стати членом єврозони в 2015 р. Про це заявив прем'єр-міністр країни Альгірдас Буткявічюс (на фото), передає телеканал "Росія 24".

Буткявічюс зазначив, що Литва відповідає всім вимогам і Єврокомісія, яка розглядатиме заявку, не зможе відмовити.

"Не може цього бути, на сьогоднішній день Литва виконує всі маастрихтські критерії. Вже два місяці у нас була дефляція. І бюджет наступного року ми формує при дотриманні фінансової дисципліни", - сказав він.

Планується, що остаточний вступ до єврозони і перехід на єдину європейську валюту відбудеться вже в 2015 р., і тоді всі країни Балтії знаходитимуться у валютному блоці.

Читайте також: Євросоюз схвалив приєднання Латвії до зони євро з 2014 р

Литва могла б вступити в єврозону ще в 2007 р., але висока інфляція цього не дозволила зробити, а через кризу в єврозоні громадяни країни вже не так активно підтримують введення євро, хоча влада наполягає на цьому, у зв'язку з тим, що основні торгові партнери Литви знаходяться в єврозоні.

Нагадаємо, 1 січня 2014 р. членом єврозони стане Латвія. Необхідні вимоги Латвія вже виконала: її економічні показники - в рамках так званих Маастрихтських угод. Дефіцит бюджету - помітно менше 3% від ВВП країни, державний борг - не 60, а всього 40%, а інфляція - менше 1,5%.

Але запрошення в зону євро обійшлося недешево: скорочувалися пенсії, материнська допомога і соціальні виплати. Зараз на загальній карті Європи Латвія в компанії не багатих, а найбідніших країн, таких як Болгарія і Румунія. Рівень ВВП на душу населення в Латвії майже удвічі менше, ніж в середньому по Євросоюзу.

З дня введення євро дві валюти ходитимуть в країні всього два тижні, проте здача видаватиметься тільки в євро, а банкомати перестануть видавати стару валюту. Обміняти лати в банках можна буде протягом півроку. Обмінний курс складе 0,70 латів за 1 євро.