ua en ru

Китайський експорт у жовтні істотно перевищив очікування

Експорт китайських товарів відновив своє зростання після зниження на 0,3% у вересні 2013 р. За даними митного управління КНР, за підсумками жовтня 2013 р. обсяги експорту виросли в річному численні на 5,6%, перевищивши прогнози аналітиків, що вважали, що зростання складе не більше 3,2%.

Експорт китайських товарів відновив своє зростання після зниження на 0,3% у вересні 2013 р. За даними митного управління КНР, за підсумками жовтня 2013 р. обсяги експорту виросли в річному численні на 5,6%, перевищивши прогнози аналітиків, що вважали, що зростання складе не більше 3,2%, повідомляє агентство Reuters.

При цьому імпорт КНР виріс на лише 7,6% проти очікуваних 8,5%, внаслідок чого профіцит торгового балансу країни склав 31,1 млрд дол.

Зростання китайського експорту, що поновилося, називають доказом упевненого відновлення другої за величиною економіки світу перед наміченим на найближчі вихідні пленумом Компартії КНР, який повинен визначити повістку реформ на найближче десятиліття.
Раніше голова КНР Сі Цзіньпін висловив переконаність у тому, що економіка країни увійде до стадії упевненого економічного зростання, уникнувши "пастки середнього доходу".

"Зараз ми міняємо наш шлях розвитку, коректуючи структуру економіки, інтенсифікуємо новий стиль індустріалізації, підтримку технологій, урбанізацію і модернізацію сільського господарства", - заявив Сі Цзіньпін. "Внутрішніх елементів, що підтримують економічне зростання Китаю, достатньо", - підкреслив Сі Цзіньпін.

Восени 2013 р. в Китаї помітно прискорилося зростання споживчих цін - до кінця вересня 2013 р. вони виросли в річному численні на 3,1%, що є рекордним показником за останні сім місяців. Експерти пов'язують зростання споживчої інфляції зі стрибком цін, що трапився через несприятливі умови, на продовольство. Ціни на продовольство зросли на 1,5% у вересні порівняно з серпнем з вини засухи і повеней в деяких областях країни. У зв'язку з цим аналітики чекають найближчими місяцями подальшого прискорення інфляції.

"Ми чекаємо, що споживча інфляція прискориться в четвертому кварталі. Є ризик перевищення 3,5% протягом декількох місяців в 2014 р. Зростання інфляції практично не залишає місця для пом'якшення політики, адже основна ставка по депозитах складає тільки 3%", - сказав економіст Nomura Живіше Чанг.