ua en ru

Китай підвищує роль ринку в економічній стратегії

У Пекіні завершився третій пленум ЦК Комуністичної партії Китаю 18-го скликання, на якому влада вирішила підвищити роль ринку при збереженні домінуючої позиції в економічній стратегії країни.

У Пекіні завершився третій пленум ЦК Комуністичної партії Китаю 18-го скликання, на якому влада вирішила підвищити роль ринку при збереженні домінуючої позиції в економічній стратегії країни, передає "Росія 24".

Китайські власті прагнуть збалансувати пошук нових джерел зростання і підтримати вплив Комуністичної партії.

Згідно з підсумковим комюніке, в розподілі ресурсів ринки будуть грати "вирішальну" роль, але держава залишиться "домінуючою" в економіці, обмежуючи скорочення державної участі.

Подробиць будь-яких змін поки не опубліковано. У Bank of America Corp. зазначають, що заява голови КНР Сі Цзіньпіна передбачає більш ринковий і вільний підхід до процентних ставок, вартості земель та енергоносіїв без зміни центральної ролі державних підприємств.

Буде створена спеціальна група для координації та контролю політики згідно з оновленими принципами, а про більш конкретні заходи може стати відомо в найближчі тижні або місяці.

"Залишається дізнатися, чи будуть дії такими ж гучними, як і слова, - зазначає економіст Daiwa Capital Markets Кевін Лай. - Реформи будуть, але вони будуть недостатньо глибокими".

Фондовий ринок Китаю відреагував зниженням на підсумкові заяви, оскільки інвесторів розчарувала відсутність деталей боротьби з уповільненням другої за розміром економіки у світі.

Власті країни зараз мають домогтися стійкого високого зростання на тлі великого рівня боргу муніципальних утворень, що підкреслює ризик зростання "поганих" кредитів. Тим не менш, конкретних питань, таких як обсяг боргу регіонів, процентні ставки або політика народжуваності, порушено не було. В основному увага була акцентована на те, що фермерам необхідно надати більше прав власності.

Деякі експерти зазначають, що оновлена ​​стратегія дозволить досягти "значного прогресу" в таких галузях, як фіскальні відношення між центральними і місцевими органами влади, соціальне забезпечення, правові системи, а деякі перші результати можна очікувати в галузі земельних реформ.

"Економічна реформа є ключовою, і основне рішення - це правильні відносини між державою і ринком", - повідомляє агентство Xinhua з посиланням на комюніке.

У III кварталі в річному вираженні ВВП Китаю виріс на 7,8%, що збільшує шанси на досягнення темпів зростання на рівні 7,5% у цілому по року.

Китай підвищує роль ринку в економічній стратегії

(Інфографіка: "Росія 24")

Місцеві ЗМІ вже назвали пленум історичним і поставили його в один ряд із пленумом 1978 р., коли Ден Сяопін поклав край маоїзму і проклав шлях для щорічних темпів зростання економіки на рівні більше 10%. Експерти ж зазначають, що позначено лише загальні принципи.

Як повідомлялося, Компартія КНР підтвердила курс на ринкову економіку і масштабні реформи. Раніше власті Китаю пообіцяли безпрецедентні" реформи в економічній та соціальній сферах.

Нагадаємо, інфляція в Китаї зросла в жовтні до максимуму за 8 місяців на тлі зростання цін на продукти харчування.