ua en ru

Кіпр зняв обмеження на банківські операції чотирьох іноземних банків

Кіпр зняв обмеження на банківські операції чотирьох іноземних банків. Мова йде про російські банки OJSC Promsvyazbank і Russian Commercial Bank (Cyprus), а також ліванські Gulf Bank і BLOM Bank, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів Кіпру.

Іноземні клієнти отримали можливість протягом семи днів з дня дати повідомлення зняти свої кошти або перевести на інший рахунок. При цьому обмеження для громадян Кіпру і раніше зберігаються - вони можуть зняти тільки до 300 євро на добу.

Нагадаємо, що 26 березня 2013 р. Кіпр ввів обмеження на діяльність банків, які, в тому числі торкнулися можливості зняття та переказу коштів.

Програма виходу Кіпру з банківської кризи передбачає конвертацію 37,5% коштів на депозитах, що перевищують 100 тис. євро, в акції Bank of Cyprus. Крім цього, 22,5% коштів на таких депозитах забезпечать своєрідний "буфер безпеки", що означає, що і ці кошти у разі необхідності можуть бути конвертовані в акції банку. Депозити понад 100 тис. євро у двох найбільших банках країни, на які не поширюється державне страхування відповідно до законодавства Євросоюзу, будуть заморожені, грошові кошти підуть на виплату боргів банку Laiki та рекапіталізацію Bank of Cyprus.

Читайте також: ЦБ Кіпру: 70% інвесторів, які втратили гроші в кіпрських банках - іноземці