ua en ru

Через неефективність системи податкових пільг бюджет втрачає десятки мільярдів гривень, - експерт

Держава надає бізнесу податкові пільги на десятки мільярдів гривень, які за логікою речей мали б сприяти, зокрема, збільшення іноземних інвестицій в Україну, проте цього не відбувається. З цього випливає висновок, що система податкових пільг в нашій державі неефективна. Таку думку висловив старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, голова правління Інституту власності і свободи Дмитро Ляпін.

«Немає яких-небудь підстав для твердження, що податкові пільги ініціюють прямі іноземні інвестиції. І цей факт повністю узгоджується з позицією, що приплив інвестицій, в першу чергу і в основному, стимулюється привабливим бізнес-кліматом, а не податковими пільгами як такими», - підкреслив фахівець.

За словами Ляпіна, в опосередкованому контексті можна було б стверджувати, що податкові пільги важливі для стабілізації соціально-економічного клімату, і застосовуються для збереження робочих місць, особливо в моно-виробничих містах. Однак, і в цій моделі залишається проблема, при якій одна частина суспільства платить вищі податки, які на не зовсім зрозумілих підставах перерозподіляються на користь іншої частини суспільства, переважно неефективною.

«При цьому посередник (держава), збирає податки, перерозподіляє їх, залишаючи значну частку цього ресурсу для власного існування», - доповнив фахівець.

Нагадаємо, що Міндоходов винесло на публічне обговорення проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу», які скасовують пільги з податку на прибуток для кількох галузей, зокрема, готельного бізнесу, ПЕК, виробників кінематографічної продукції і т.д.