ua en ru

Іспанія починає реформу електроенергетики

Кабінет міністрів Іспанії оголосив про початок реформи сектору електроенергетики. Для населення країни це означає зростання тарифів, які в серпні, згідно з прогнозами, зростуть більш ніж на 3%.

Кабінет міністрів Іспанії оголосив про початок реформи сектору електроенергетики. Для населення країни це означає зростання тарифів, які в серпні, згідно з прогнозами, зростуть більш ніж на 3%.

Разом з тим, уряд країни відзначає, що тарифи на електрику могли б зрости значно більше, якби не була почата ця реформа, за умовами якої держава і енергетичні компанії беруть на себе частину витрат.

На сьогоднішній день дефіцит у сфері електроенергетики Іспанії складає близько 4,5 млрд євро. Він викликаний різницею між вартістю виробництва і сумами, які платять споживачі.

Читайте також: Дефіцит бюджету Іспанії в I кварталі 2013 р. склав 1,19% ВВП

Влада заявляє про те, що сім'ї з низьким рівнем доходу отримуватимуть так звані "соціальні бонуси". На цю статтю витрат державу виділило 200 млн євро. Цю суму планується виплачувати енергетичним компаніям як компенсацію.

Зазначимо, реформу електроенергетики Іспанія вимушена проводити в умовах бюджетного дефіциту, і саме на його подолання спрямована більшість урядових ініціатив. Так, дефіцит бюджету Іспанії в I кварталі 2013 р. склав 1,19% ВВП.

Читайте також: Іспанія продала держоблігації на 4 млрд євро під вищу прибутковість

У минулому році дефіцит бюджету Іспанії склав 7% ВВП. Відповідно до досягнутих домовленостей з Брюсселем, до 2016 р. дефіцит бюджету Іспанії повинен знизитися до рівня нижче 3% ВВП.

Нагадаємо, в кінці травня 2013 р. Єврокомісія надала Іспанії додаткові два роки на нормалізацію бюджетного дефіциту. Відстрочення надане за програмою досягнення цільових показників бюджетної консолідації, що передбачає скорочення бюджетного дефіциту до рівня нижче 3% від ВВП.

Іспанія впродовж всіх останніх років порушує європейські бюджетні орієнтири, після того, як в 2009 р. бюджетний дефіцит країни досяг 11,2% ВВП. Торік Іспанія розглядалася як один з головних кандидатів на отримання фінансової допомоги від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду.