ua en ru

Інфляція в Китаї зросла в жовтні до максимуму за 8 місяців

Інфляція в Китаї у жовтні зросла до максимуму за вісім місяців на тлі зростання цін на продукти харчування. Така динаміка збільшує побоювання учасників ринку із приводу можливого посилення політики Банку Китаю.

Інфляція в Китаї у жовтні зросла до максимуму за вісім місяців на тлі зростання цін на продукти харчування. Така динаміка збільшує побоювання учасників ринку із приводу можливого посилення політики Банку Китаю, передає "Росія 24".

Зростання споживчих цін склало 3,2%, що, втім, виявилося нижче прогнозу аналітиків у 3,3% і нижче офіційного прогнозу на 2013 р., який становить 3,5%.

Проте паралельно виходила статистика щодо промислового виробництва і обсягу інвестицій в основні засоби. Обидва показники показали непогане зростання на 10,3% і 20,1% відповідно, що сигналізує про стабілізацію економіки.

Все це породжує спекуляції із приводу посилення монетарної політики у країні. Першопричиною для цього послужили дії ЦБ, який у четвер не став через операції на відкритому ринку вливати до фінансової системи додаткову ліквідність.

Варто зазначити, що далеко не всі експерти очікують швидкого посилення монетарної політики з боку Народного банку Китаю. Представники регулятора не раз заявляли, що будуть дотримуватися тонкої настройки монетарної політики виходячи з економічних умов.

До того ж дані з індексу цін виробників показали зниження на 1,5%, що також не дає приводу Банку Китаю переглядати свою політику.

Нагадаємо, ВВП Китаю у III кварталі ц.р. показав максимальне зростання за рік - 7,8%. За перші дев'ять місяців року економіка зросла на 7,7% порівняно з минулим роком. Що стосується ВВП, то за 9 міс. він склав 3,7 трлн дол. У II кварталі зростання економіки Піднебесної склало 7,5%.

Як повідомлялося, китайський експорт у жовтні істотно перевищив очікування, склавши 5,6% в річному численні.

Як відомо, власті Китаю обіцяють "безпрецедентні" економічні та соціальні реформи.